Deel dit artikel
-

Kentering in IT-banenverlies VS

Hoewel er sinds maart vorig jaar een half miljoen banen in de Amerikaanse IT verloren zijn gegaan is er een kentering zichtbaar. Dit komt naar voren in een nieuw rapport van de American Electronics Association. Het is onduidelijk of Nederland in de pas loopt met deze ontwikkeling.

In maart vorig jaar werkten er nog 5,7 miljoen Amerikanen in de IT, aan het eind van het tweede kwartaal dit jaar waren dat er nog 5,2 miljoen. Een afname met 11,4 procent, aldus de belangenvereniging American Electronics Association .

Het overgrote deel van de banen ging echter vorig jaar verloren. In de eerste zes maanden van dit jaar kregen 113 duizend IT-ers ontslag, tegenover 387 duizend in de laatste negen maanden van vorig jaar. In de maanden mei en juni gingen er 'slechts' 700 banen verloren, aldus de American Electronics Association tegenover de Wall Street Journal. Dat was het geringste aantal sinds mei vorig jaar.

De belangenvereniging wil echter niet al te optimistisch doen over de cijfers, gezien de nogal "onzekere vooruitzichten" voor de toekomst. Het kreeg daarin enigszins gelijk toen op hetzelfde moment dat het zijn rapport publiceerde Lucent bekendmaakte nog eens tienduizend medewerkers te ontslaan.

Volgens het rapport vielen de meeste ontslagen bij fabrikanten van electronica, daar vielen 58 duizend ontslagen, een daling in werkgelegenheid van drie procent. Fabrikanten van (electronische) medische apparatuur en leveranciers van software-services waren de weinige sectoren die meer werkgelegenheid konden bieden in de eerste helft van het jaar.

Nederland telt ongeveer 225 duizend werknemers in de ICT, zegt een woordvoerder van belangenvereniging Nederland ICT . "Honderdduizend daarvan zijn te typeren als 'harde ICT-ers' en rond de vijfduizend mensen werken als netwerkspecialist in de telecommunicatie. De rest is ondersteunend personeel." Concrete cijfers over het banenverlies heeft Nederland ICT niet.

Het CBS zegt alleen gedetailleerde cijfers beschikbaar te hebben over de werkgelegenheid binnen ICT tot en met 2000, toen werkten er nog 266 duizend mensen in de ICT. Het betreft hier echter het aantal banen van ICT-ers binnen alle branches, van landbouw tot zakelijke dienstverlening, en niet alleen personen werkzaam binnen de ICT-sector. De cijfers zijn dus niet vergelijkbaar met die van Nederland ICT.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond