Deel dit artikel
-

Klanten slepen FTX voor rechter om hun activa terug te krijgen

Klanten slepen cryptobeurs FTX voor de rechter om toegang te kunnen krijgen tot hun activa. Sinds het faillissement zitten hun portefeuilles op slot.

De klanten willen dat hun tegoeden eerst worden terugbetaald, zo blijkt uit documenten van Amerikaanse klanten die zijn ingediend bij de faillissementsrechtbank in Delaware. De gedupeerden willen voorrang krijgen bij terugbetaling boven andere schuldeisers.

Het is geen kleine zaak: het gaat om 1 miljoen klanten in de VS en het buitenland.

Het op de Bahama’s gevestigde FTX stopte vorige maand met opnames en vroeg faillissement aan nadat klanten hun tegoeden begonnen in te trekken. Een federale aanklager sprak eerder van een fraude van epische proporties. Zo werden klantengelden gebruikt om een dochterbedrijf van de ondergang te redden.

Het is de vraag of klanten in het gelijk worden gesteld. Cryptodeposito’s zijn niet gegarandeerd zoals Amerikaanse bankdeposito’s.

Amerikaanse openbaar aanklagers onderzoeken intussen een mogelijke hack waarbij ruim 370 miljoen dollar is weggesluisd bij FTX. De diefstal gebeurde enkele uren nadat FTX faillissement had aangevraagd.

Topman Sam Bankman-Fried is op borgtocht vrijgelaten, Hij heeft huisarrest en het huis van zijn ouders in het Californische Palo Alto waar hij verblijft wordt in de gaten gehouden door beveiligers.

Twee collega’s hebben verklaard dat Bankman-Fried van de fraude afwist en er afspraken zijn gemaakt om die fraude te verdoezelen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pim

Beste Emerce Redactie,

Zou handig zijn om jullie Premium artikelen ook dusdanig te labelen. Dat is nu elke keer maar weer een verrassing wat er nog freemium is hier…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond