Deel dit artikel
-

KPN stopt met I-mode in Duitsland

KPN-dochter E-Plus stopt volgende week met I-mode en verwacht dat over 5 jaar de mobiele telefoontik is uitgestorven. Volgens E-Plus-baas Thorsten Dirks zal zijn bedrijfsmodel sterk lijken op dat van Adsl- en kabelbedrijven: flat fee dataverbindingen.

Volgende week dinsdag stopt KPN Mobile ook in Duitsland met het aparte, ‘besloten’ mobiele internetportaal I-mode. E-Plus bevestigt dat het stopt met de dienst die het van het Japanse NTT DoCoMo in licentie heeft. In Nederland stopte KPN afgelopen zomer met I-mode.

Duitse I-mode-klanten kunnen overstappen naar een flat fee data-abonnement. Voor 5 euro per maand kunnen klanten onbeperkt mailen en surfen.

KPN was kort voor publicatie niet in de gelegenheid te reageren op de plannen met I-mode op de Belgische markt.

‘Telefoontik verdwijnt’

Het afscheid van I-mode is tekenend voor de zienswijze van mobiele telecomaanbieders op mobiel internet. Rond de eeuwwisseling achtten ze het noodzakelijk om consumenten op de mogelijkheden van mobiel internet te wijzen door besloten startpagina’s te maken. Zo luidt nu, achteraf, de uitleg.

E-Plus’ directeur Thorsten Dirks verwacht nu dat mobiele telecombedrijven over 5 à 6 jaar helemaal niet meer in de handel van belminuten zitten. In een interview met de Berliner Zeitung spreekt hij de verwachting uit dat zijn bedrijf enkel nog mobiele data-abonnementen verkoopt.

Consumenten en bedrijven nemen in die situatie een mobiel data-abonnement en mogen zelf VoIP-software installeren en hun VoIP-provider kiezen. Hetzelfde geldt voor andere digitale diensten.

Dirks zegt een internetplatform voor ondernemingen te willen exploiteren. Een stap in die riching is het contract dat KPN Mobile International vorige week sloot met Artilium. Artilium levert een softwareplatform waarop externe programmeurs op basis van Windows .Net-technologie dienst óp KPN’s kunnen schrijven en op de markt brengen. KPN biedt nog geen vergelijkbare opties voor Linux en Symbian.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond