Deel dit artikel
-

KPN voert capaciteit 4G verder op

Het geavanceerde LTE-netwerk is nog maar net uitgerold, of KPN start met een proef voor het verhogen van de maximale snelheden van het 4G-netwerk door in combinatie met de 800MHz-licenties gebruik te maken van de verworven 1800MHz-licenties.

Hierdoor kunnen maximale up- en downloadsnelheden van respectievelijk 50Mbps en 100Mbps worden behaald. De Campus van de TU Delft is de eerste locatie waar met deze snelheden zal worden getest. KPN hoopt zo ervaring op te doen met het gebruik van 1800MHz en het bereiken van hogere mobiele snelheden. Het bedrijf vraagt een aantal studenten daarom gedurende drie maanden de prestaties van het 4G-netwerk te testen en de eerste gebruikersresultaten te delen.

Er wordt gekeken naar verschillend gebruik, zoals het downloaden van zeer grote bestanden en het streamen van (live) audio en video. Deze ervaringen en resultaten zullen worden gedeeld op het forum van KPN . Eerder startten SURFnet en KPN al een 4G-proef op de Universiteit van Utrecht (Diergeneeskunde) en de Universiteit van Amsterdam. Naast Delft zullen op hetzelfde moment ook Scheveningen en Wassenaar worden voorzien van 1800MHz-opstelpunten.

De huidige uitrol van 4G over 800MHz zorgt voor een snelle landelijke dekking met een optimaal bereik binnenshuis. KPN heeft er bewust voor gekozen om eerst 4G over de 800MHz-frequentie uit te rollen om zo snel mogelijk héél Nederland te voorzien van supersnel mobiel internet. In aanvulling hierop zullen de 1800MHz- en 2600MHz-frequenties worden gebruikt voor capaciteit en hogere snelheden in dichtbevolkte gebieden.

Op de foto: Studenten van de TU Delft testen de komende drie maanden nóg sneller 4G netwerk van KPN. Erik Vercouteren, projectleider 4G bij KPN, overhandigt hen de eerste simkaart.

Deel dit bericht

3 Reacties

Pieter

Het jammer dat alleen KPN zo hard gaat met de uitrol van 4G. Ik zit nu nog bij Vodafone en dat gaat nog niet echt snel met de uitrol van 4G. Ben benieuwd waneer er meer komt.

Jeroen Bos

Nu de vraag…..is er gevraagd aan consumenten of ze hun mobiele internetervaring slecht vonden? Mijn smartphone werkt supersnel, daarvoor heb ik het niet nodig. Een losse data sim voor een laptop is belachelijk duur, en met de uitrol van wifi door Ziggo en UPC zijn er steeds meer plekken met gratis wifi. Elke lokatie waar ik zakelijk mn laptop nodig heb, kan ik gratis gebruikmaken van wifi.

Kortom, nodig of niet? Of is LTE het nieuwe toverwoord voor KPN waarmee extra geld verdiend moet worden? Had ik niet gelezen dat LTE slechts 20% kost van de huidige 3G datakosten?

Bas

Enige toevoeging van sneller internet zie ik op laptops en niet op smartphone. Probleem is de datalimiet die de 4g abonnementen hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond