Deel dit artikel
-

‘KPN en Ziggo traag met invoering IPv6’

De trage implementatie van IPv6 in Nederland is schadelijk voor het innovatieklimaat. Dat is de conclusie van onderzoek in opdracht van SIDN. IPv6 is de opvolger van IPv4 als basis van de adressering van het internet. Vooral grote internetaanbieders krijgen er van langs.

Het aantal beschikbare IPv4-adressen is op en de technische workarounds om het IPv4-netwerk draaiende te houden vormen een belemmering voor de stabiliteit van het internet. De techniek achter IPv6 biedt meer adresruimte waardoor er veel meer IP-adressen beschikbaar zijn.

In totaal zijn er ruim 4 miljard IPv4-adressen, terwijl het aantal IPv6-adressen op 340 sextiljoen ligt (het getal 34 gevolgd door 37 nullen).

Maar de adoptie van IPv6 gaat vooralsnog langzaam in Nederland, zo blijkt uit metingen van Google. Dit is volgens SIDN schadelijk voor de nationale concurrentiepositie als het gaat om innovatie. Tech-ondernemingen zullen zich namelijk eerder vestigen in landen waar IPv6 al ruim voorhanden is.

Volgens het rapport ligt de oorzaak voor deze trage adoptie voor een belangrijk deel bij de twee grootste internetaanbieders van Nederland: zowel KPN als Ziggo bieden internetgebruikers geen volwaardige, dual-stack IPv6-verbinding aan.

SIDN wijst op de groeiende noodzaak van beschikbare IP-adressen door de opkomst van IoT. Hubs en gateways die nodig zijn om te kunnen communiceren met IoT-devices en domotica hebben ook een IP-adres nodig.

Cijfers van Google laten zien dat in Europa België het verst gevorderd is: ruim 54 procent van alle bezoeken aan een Google-pagina is bij onze zuiderburen afkomstig van een IPv6-adres. In Nederland is dit slechts 13,2 procent.

Koepelorganisatie Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), vertegenwoordiger van de partijen die de faciliteiten voor de digitale economie leveren, is  overigensnog niet overtuigd van het belang van IPv6, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens DINL is er op dit moment geen nijpend tekort aan IPv4-adressen en mist er daarom een financiële incentive om over te stappen naar IPv6.

Deel dit bericht

1 Reactie

Angelo Hulshout

Tja, Vint Cerf c.s. waarschuwden al in 1998 dat de IP adressen op zouden raken. Blijkbaar liep en loopt het niet zo’n vaart.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond