Deel dit artikel
-

‘KPN en Ziggo traag met invoering IPv6’

De trage implementatie van IPv6 in Nederland is schadelijk voor het innovatieklimaat. Dat is de conclusie van onderzoek in opdracht van SIDN. IPv6 is de opvolger van IPv4 als basis van de adressering van het internet. Vooral grote internetaanbieders krijgen er van langs.

Het aantal beschikbare IPv4-adressen is op en de technische workarounds om het IPv4-netwerk draaiende te houden vormen een belemmering voor de stabiliteit van het internet. De techniek achter IPv6 biedt meer adresruimte waardoor er veel meer IP-adressen beschikbaar zijn.

In totaal zijn er ruim 4 miljard IPv4-adressen, terwijl het aantal IPv6-adressen op 340 sextiljoen ligt (het getal 34 gevolgd door 37 nullen).

Maar de adoptie van IPv6 gaat vooralsnog langzaam in Nederland, zo blijkt uit metingen van Google. Dit is volgens SIDN schadelijk voor de nationale concurrentiepositie als het gaat om innovatie. Tech-ondernemingen zullen zich namelijk eerder vestigen in landen waar IPv6 al ruim voorhanden is.

Volgens het rapport ligt de oorzaak voor deze trage adoptie voor een belangrijk deel bij de twee grootste internetaanbieders van Nederland: zowel KPN als Ziggo bieden internetgebruikers geen volwaardige, dual-stack IPv6-verbinding aan.

SIDN wijst op de groeiende noodzaak van beschikbare IP-adressen door de opkomst van IoT. Hubs en gateways die nodig zijn om te kunnen communiceren met IoT-devices en domotica hebben ook een IP-adres nodig.

Cijfers van Google laten zien dat in Europa België het verst gevorderd is: ruim 54 procent van alle bezoeken aan een Google-pagina is bij onze zuiderburen afkomstig van een IPv6-adres. In Nederland is dit slechts 13,2 procent.

Koepelorganisatie Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), vertegenwoordiger van de partijen die de faciliteiten voor de digitale economie leveren, is  overigensnog niet overtuigd van het belang van IPv6, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens DINL is er op dit moment geen nijpend tekort aan IPv4-adressen en mist er daarom een financiële incentive om over te stappen naar IPv6.

Deel dit bericht

4 Reacties

Angelo Hulshout

Tja, Vint Cerf c.s. waarschuwden al in 1998 dat de IP adressen op zouden raken. Blijkbaar liep en loopt het niet zo’n vaart.

Freerk Jongsma

Ziggo is wel bezig met IPv6
Maar eigenaardig genoeg heeft men zelf geen IPv6 adres
ping6 ziggo.nl levert niets op (??)

Freerk Jongsma - 1951

Haha; ping6 emerce.nl ook niet!!

SingingCoyote13

Joh zeg mij wat,.
ik wacht al jaren totdat kpn ipv6
uitrolt. er is nog niks gebeurd.,
terwijl dit al jaren geleden werd
aangekondigd.

ik heb wel een nieuwe experia box
nu al sinds twee jaar ofzo geloof ik
die ipv6 aankan, kan het ook zien
in de router settings., een mooie
ipv6 switch AAN/UIT
(staat al jaren aan overigens)
Kijken op ip lookup sites maakt niks uit
Er is nog geen ipv6 bij mij,
Mijn Xbox One wil dolgraag op ipv6
overstappen, als ik in de configuratie
ervan duik, alleen het arme ding vind
alleen een ipv4 connectie,. staat er
u bent verbonden met ipv4,.
voor meer info over ipv6 zie […..]

Ja, wannneer komt het daaaaan… ?
ik kan googlen wat ik wil maar
nergens geven ze duidelijk info
hierover,. dan maar verder googlen …..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond