-

Is je webhosting klaar voor IPv6?

Een beetje webwinkel kan IPv6 (Internet Protocol versie 6) niet meer negeren, zeker als men opkomende landen ook wil bedienen. Ook steeds meer providers gaan over op het nieuwe protocol. Kabelaar Ziggo heeft IPv6 reeds geactiveerd voor zijn zakelijke klanten. Wat betekent IPv6 voor webhosting?

IPv6 is ontwikkeld om het tekort aan IP-adressen te verhelpen en daarbij meteen een aantal inhoudelijke verbeteringen toe te passen. Binnen IPv4 zijn er slechts 4 miljard adressen beschikbaar en die zijn inmiddels voor een groot deel al vergeven via providers. Dat wil niet zeggen dat die allemaal in gebruik zijn, maar op een gegeven moment zijn ze echt op. In het nieuwe model van IPv6 zal er een veelvoud van IP-adressen beschikbaar zijn. Een IPv6-adres is 128 bits lang en biedt daarmee een duizelingwekkend grote adresruimte.

Kijken we naar het verkeer via AMS-IX, het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, dan blijkt de hoeveelheid IPv6-verkeer al flink toe te nemen. Dat komt omdat in navolging van Ziggo steeds meer providers op IPv6 overgaan.

IPv6 en IPv4 zijn niet compatibel. Wie surft via IPv4 kan websites die een IPv6 adres hebben niet bereiken, tenzij er een technische oplossing wordt geboden. Omgekeerd is dat ook het geval. Gebruikers zijn aangewezen op nieuwe hardware en ook software. Het nog steeds aardig populaire Windows XP ondersteunt bijvoorbeeld geen IPv6.

Nu hoeft de overgang naar IPv6 helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Wanneer gebruik wordt gemaakt van zogenoemde dual-stacked application delivery controllers (ADC’s) voor het verwerken van het verkeer naar webservers, kan de omzetting plaatsvinden zonder de servers aan te passen. Een ADC die zowel IPv4 als IPv6 aankan, fungeert dan als gateway en zet IPv6-verkeer om naar IPv4 en vice versa. Kortom: je bent dan altijd bereikbaar, al kost het omleiden wel een paar seconden extra.

Maar wat betekent IPv6 voor je webwinkel of website? Op dit moment niet zoveel. Het overgrote deel van de klanten komt nog altijd via IPv4 bij de website , maar de balans zal na verloop van tijd overslaan naar IPv6. Doet men echter zaken in landen als China en India, dan is het verstandig om de website nu al geschikt te maken voor IPv6: deze landen opereren vrijwel uitsluitend via IPv6. Kortom: een in Nederland gehoste website moet dan ook voor deze landen bereikbaar zijn.

De meeste hostingpartijen ondersteunen reeds IPv6 en bieden het standaard aan. Bij andere providers moet de klant het vooraf aangeven. Het is namelijk goed mogelijk dat de software op de website aangepast moet worden om te kunnen functioneren met IPv6. Dat zit hem eigenlijk vooral in het herkennen van klanten aan hun IP-adres. Als dat adres te groot is – IPv6 bestaat uit 39 tekens, IPv4 uit 15 tekens – kan het mogelijk niet in de database worden opgenomen. De meeste serverpakketten kunnen dit overigens al langer aan.

Een meer technische uitleg in deze YouTube video:

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Mario Gielissen

XP kan wel degelijk IPv6 aan. Alleen de dns moet via IPv4 gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond