Deel dit artikel
-

Krant uit automaat trekken, betalen per sms

Beetje bij beetje verschijnen er meer krantenautomaten in Nederland. De grootste drempel in het koopproces is de betaling. Vanaf volgende week koop je een krant door simpelweg een sms’je te versturen.

Aanstaande dinsdag presenteert mobielbedrijf CM uit Breda namelijk sms-betalen voor Krantenautomaat.nl. Tijdens de Mobile Convention Amsterdam staat een demomodel waarmee de werking van mobiel betalen wordt gedemonstreerd.

Directeur Jeroen van Glabbeek: “Het is een vorm van microincasso. Je sms een keer naar een speciale code, voert je bankrekening in en de krantenautomaat gaat open. Bij iedere vervolgaankoop hoef je enkel de code te sms’en.”

Dit systeem werkt in België al bij Krantenautomaat.nl, maar dan int niet de bank maar de mobiele aanbieder het bedrag. Dat zegt Jaap Schoorl, die de automaten uit Zwitserland importeert naar Nederland en België.

“Ik ben sinds 2009 hiermee operationeel met Het Parool in Amsterdam. De automaten staan op drukbezochte publieke locaties.” Ze zijn bedoeld als ondersteuning van de reguliere losse verkoop. Momenteel probeert hij via NS verkooppunten te identificeren waar een automaat kranten of tijdschriften kan gaan uitgeven. Hiertoe wordt ook een proef gehouden op het station van Amersfoort.

Opmerkelijk genoeg heeft Krantenautomaat.nl geen samenwerkingsverbanden met landelijke dagbladuitgevers. Juist deze categorie bedrijven grijpt nu ieder middel aan om de distributiekosten te verlagen. Vorige maand maakten TMG, Persgroep, NDC en Wegener bekend hiertoe te willen samenwerken aan de verspreiding van ochtendbladen.

Schoorl zegt zich meer op uitgevers van tijdschriften te willen richten om hun verspreiding te verbeteren.

Foto: Steve Harris (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

W. Heitinga

Een krant, dat is toch zo’n stuk papier met het internet van gisteren erop afgedrukt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond