Deel dit artikel
-

Kroes wil Europese e-identiteit

Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil dat het voor Europese burgers makkelijker wordt om zich in alle EU-landen online te kunnen identificeren. Haar voorstel voor online identificatie zal maandag door de hele Europese Commissie worden aangenomen.

Daarmee wordt het voor bedrijven makkelijker om elektronisch contracten te ondertekenen. Ook het inschrijven bij een universiteit of het aanvragen van een uitkering zou eenvoudiger moeten worden.

Kroes benadrukt dat er geen gegevens worden uitgewisseld, evenmin is er sprake van een databank. Wanneer een instantie een identiteit wil verifiëren op basis van een e-ID, zou daar een eenvoudig ‘correct’ of ‘niet correct’ op moeten volgen.

Het voorstel blijft niettemin omstreden omdat tegenstanders vrezen dat het uiteindelijk toch zal leiden tot een nieuw soort identiteitsbewijs.

Het voorstel van Kroes gaat echter niet over de invoering van één Europese e-IDkaart. Brussel wil de lidstaten evenmin verplichten om elektronische identificatiekaart in te voeren.

Zeven EU-landen, waaronder België, Duitsland en Spanje, hebben al een e-IDkaart. In België kent men al sinds 2003 een elektronisch identiteitsbewijs. Gebruikers krijgen een kaartlezer die ze aan hun pc kunnen koppelen en een pincode. Negen andere landen, waaronder Nederland, hebben een online-identificatiesysteem zoals DigiD.

In Nederland heeft Stork een aantal e-ID proefprojecten gehouden, onder meer voor chatdoeleinden en studenten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond