Deel dit artikel
-

Kabinet is voor e-ID stelsel

Minister Kamp (Economische Zaken) werkt momenteel aan een beleidsbrief over identificatiemethoden en leeftijdverificatie. Branchevereniging Thuiswinkel.org hoopt dat de aanbevelingen uitzicht gaan bieden op een webwinkelvriendelijk e-ID stelsel.

Binnen het zogenoemde eID-stelsel kunnen zowel ondernemers en burgers zich op betrouwbare wijze identificeren voor digitale diensten. De DigiD Kaart moet het voor webwinkels mogelijk maken om online leeftijdsverificatie van consumenten op een betrouwbare wijze uit te voeren, zonder dat er gegevens zoals het BSN of geboortedatum worden vrijgegeven.

Al eerder deed Thuiswinkel.org aanbevelingen voor online identificatie. Webwinkels én consumenten willen zekerheid over wie zich aan de andere kant van de lijn zit, zegt Martijn Hos, lobbyist van Thuiswinkel.org. ‘Dat moet minder ongemak door fouten en fraude opleveren. Weten of de consument ook oud genoeg is om bijvoorbeeld alcohol online te kopen is belangrijk en een specifiek vraagstuk. Een DigiD kaart is een specifieke oplossing binnen het belangrijke e-ID stelsel.’

Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft ook al eens aangedrongen op online identificatie, hoewel zij geen voorstander is één Europese e-IDkaart. Ook gaat Brussel de lidstaten niet verplichten een elektronische identificatiekaart in te voeren; dat blijft aan de lidstaten zelf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond