Deel dit artikel
-

Lachen met Microsoft

Steve Ballmer kan behoorlijk blij zijn, zo blijkt uit het filmpje 'dancemonkeyboy'. Het illegaal via internet verspreide MPEG-bestand toont een hysterisch gelukkige Microsoft-topman. Ballmer huppelt, danst en brult alsof hij zojuist weekend miljonair is geworden. "I love this company!" buldert hij vanachter zijn katheder naar het luisterende publiek van Microsoft-werknemers.

Ballmer heeft een goede reden blij te zijn. Medio vorig jaar zag de toekomst er somber uit voor Microsoft. In een vernietigend vonnis oordeelde rechter Jackson dat het bedrijf uit Redmond haar Windows-machtspositie had misbruikt door computerfabrikanten te dwingen Internet Explorer aan te bieden. Deze koppelverkoop werd bestraft met de opsplitsing van de softwaregigant.

Een jaar later is het vonnis van Jackson in hoger beroep grotendeels ongedaan gemaakt. Bovendien kondigde het Amerikaanse Ministerie van Justitie in september aan niet langer de opsplitsing van Microsoft na te streven. Justitie laat zelfs haar bezwaren vallen tegen de koppelverkoop van nieuwe Microsoft software met het Windows besturingsprogramma. De deur naar een minnelijke schikking staat nu wagenwijd open.

De nieuwe koers van het Ministerie van Justitie heeft alles te maken met de nieuwe bewoner van het Witte Huis. Nadat Microsoft de campagnekas van de republikeinen met drie miljoen dollar spekte tijdens de vorige verkiezingen, benoemde Bush Charles James tot hoofd van de kartelpolitie. Van James is bekend dat hij uitgesproken tegenstander is van het opsplitsen van het grootste softwarebedrijf ter wereld.

Met de introductie van Windows XP in zicht, lijkt de weg voor Microsoft vrij allerhande software aan de nieuwe versie van het besturingsprogramma te koppelen. Volgens Red Herring zal Microsoft de koerswijziging van Justitie aangrijpen om RealPlayer van de markt te drukken. De media-applicatie van Real Network heeft nu nog het grootste marktaandeel, maar wordt op de voet gevolgd door Windows Media Player van Microsoft.

Door de nieuwste versie van Media Player aan Windows XP te koppelen, hoopt Microsoft meer grip op de markt van online entertainment te krijgen. De nieuwe Windows Media Player 8 bevat ook een alternatief voor de compressietechniek MP3, genaamd WMA. "Microsoft doesn't plan to be a typical media company. It intends to become a media company by supplying the software that will deliver all forms of entertainment to any playback advice", aldus Red Herring.

Microsoft wil een onmisbare schakel worden bij het leveren van online content. Dat betekent dat Microsoft feitelijk controle krijgt over een groot deel van de informatieverspreiding via internet. Je hoeft niet te weten dat Ballmer van McDonald's, basketbal en Willy Nelson houdt, om dit een angstaanjagend vooruitzicht te vinden. De wereld volgens Microsoft: bevolkt door klonen van Ballmer en Gates. Geen prettige gedachte.

Er is hoop. Microsoft wordt niet alleen op federaal niveau aangepakt in de Verenigde Staten, maar ook door achttien openbare aanklagers van individuele staten. Zij betogen dat Windows een 'essential facility' is, zoals een brug of het spoorwegennet. Zonder toegang tot Windows, luidt het argument, is het niet mogelijk nieuwe software aan te bieden. Als 'essential facility' moet Windows haar poorten openen voor concurrerende producten.

De meeste hoop is echter gevestigd op de Europese Commissie. Deze heeft haar onderzoek naar het dubieuze koppelgedrag van Microsoft onlangs uitgebreid. Microsoft zou in februari 2000 bij de introductie van Windows 2000 de huidige versie van Media Player aan het besturingsprogramma hebben gekoppeld. Deze beschuldiging vertoont griezelig veel overeenkomsten met de voor 25 oktober geplande introductie van Windows XP. Als onze dappere Europese Commissie doorzet, zullen filmpjes als 'dancemonkeyboy' ook in de toekomst beschikbaar blijven op internet. Valt er toch nog wat te lachen met Microsoft.

Christiaan Alberdingk Thijm is internetadvocaat bij SOLV Advocaten (thijm@solv.nl).

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim Hollebrandse

Christiaan, Ik wed dat jij lachend deze column in elkaar hebt gedraaid… met Microsoft Word.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond