Deel dit artikel
-

Legale downloadsite TuneTribe in maart naar Nederland

De legale downloadsite TuneTribe opent in maart een Nederlands kantoor. Dat zei William Haighton, directeur en aandeelhouder van TuneTribe, afgelopen weekend tijdens het Noorderslag Seminar in Groningen. “Maar de komende vijf jaar maken we nog geen winst.”

TuneTribe is in het Verenigd Koninkrijk de op één-na-grootste legale downloadsite voor muziek, ver achter Apple's iTunes Music Store. De site sluit licensies met muziekaanbieders die twintig procent van de opbrengst per verkocht liedje aan Tunetribe betalen. "Voor die twintig procent zorgen wij ook voor de betalingen aan onder meer alle auteursrechtenorganisaties, zoals de Buma/Stemra en de Sena," aldus Haighton.

De site belooft platenlabels en artiesten betere deals dan bij andere legale downloadsites, omdat tot tachtig procent van de royalties naar hen gaan. Bij andere online muziekwinkels, zoals die van Apple, is dat percentage vele malen lager. Bovendien kunnen platenlabels en artiesten zelf de prijs per track bepalen. Bands die nog geen platencontract hebben kunnen toch gratis bij TuneTribe terecht, terwijl Apple individuele artiesten die op de iTunes Music Store aangeboden willen worden verplicht zich aan te sluiten bij grote distributieorganisaties.

Wekelijks verkoopt TuneTribe zo'n zesduizend tracks, schat Haighton. Dat stelt nog niks voor, weet hij ook. "We moeten er per jaar 1,8 miljoen verkopen om winst te maken. We hebben achttien medewerkers, dus we draaien nu nog fors verlies. De komende vijf jaar valt er met een legale downloadsite ook nog geen groot geld te verdienen, maar uiteindelijk wel."

Nieuwe bands groot maken
De site heeft ook een eigen platenlabel. In een standaardcontract koopt de site het digitale recht per vier nummers. Namen die de afgelopen jaar via Tunetribe bekend zijn geworden zijn Editors, Arctic Monkeys en Kasabian. Deze bands raken na succesvolle debuten in Engeland ook op het Europese vasteland populair. Zo waren concerten van Editors en Arctic Monkeys in Amsterdam al uitverkocht. Tunetribe is volgens Haighton steeds meer allround muziekbedrijf, dat niet alleen winkel of distributeur is, maar ook platenlabel en promotor.

"We richtten ons bij de oprichting in eerste instantie alleen op de onafhankelijke platenlabels, de indies. Toen we die voor het grootste deel in onze catalogus hadden, en de site begon te lopen, meldden de grote platenmaatschappijen zich vanzelf met de vraag of ze er ook bij mochten," vertelt Haighton, voormalig directeur van VAN Records en GMW Entertainment.

Tijdens het internationale congres voor de muziekindustrie, Midem, zal Tunetribe volgende week de Europese expansie bekendmaken. "We openen de komende maanden kantoren in vijf landen waardoor we actief zullen worden in de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Portugal," zegt Haighton. "We willen ook op de lokale markt actief zijn en daar nog niet ontdekt talent naar ons toe trekken. We willen in elk land bands groot maken." De Nederlandse afdeling begint in maart.

De site verkoopt niet alleen muziek, maar ook merchandising en ringtones. Betalen voor downloads via sms is ook mogelijk. De site heeft ook plannen om online cd's en lp's te gaan verkopen. Tunetribe werd anderhalf jaar geleden opgericht door onder meer Tom Findlay van de band Groove Armada en John Strickland.

Nederlandse alternatieven
Een Nederlands alternatief voor TuneTribe is YouMakeMusic, dat afgelopen zondag in Utrecht haar eerste festival organiseerde. Op YouMakeMusic.com zijn mp3-bestanden zonder digital right management te koop van onafhankelijke Nederlandse platenlabels als Excelsior, Astro, Munich, Zabel, Rara en PIAS.

Artiesten die hun muziek helemaal zelf via internet willen verkopen, zonder tussenkomst van webwinkels, kunnen onder meer terecht bij MOvE van Hans Mosselman. MOvE biedt bands een e-commercepakket waarmee ze op hun eigen websites muziek kunnen verkopen.

Het Noorderslag Seminar trok bijna tweeduizend deelnemers.

Deel dit bericht

1 Reacties

Dick Sax

Een zaal sponsoren op Noorderslag is een goede zaak. Echter laat het wel zien. Er was geen aanduiding op deur/entree, niemand kende de zaal….? Pas na 3 x passeren en tig vragen aande security vond ik de zaal, A3 posters aanstekers met logo tunetribe neerleggen op tafels ( roken verboden Noorderslag ) , "gezellie" PA people die een A4 op de glazen schuifdeuren plaatsen met de tekst : stilte …..? en niemand vanaf het begin bij eerste concert Stevie Ann aanwezig, geen stand, …..( ik zal het wel ook gemist hebben ) .? druk en druk ik begrijp het helemaal….veel succes met tunetribes, met William moet het goed komen , ciao

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond