Deel dit artikel
-

Lege ruimtes

Ik heb heel lang in Second Life gespeeld. Liep ik met mijn poppetje door allemaal lege ruimtes. En dan uiteindelijk chatte ik met een ander poppetje, die een man bleek van 57 jaar. Bovendien, al wat er te chatten viel was seks, veel seks.

En naast seks waren er ook nog veel winkels. Daar kon ik mezelf dan optuigen met een nieuwe neus en andere ogen. Of een gratis nieuwe jurk aantrekken. Maar die had dan ook gelijk iedereen aan in die lege ruimtes.

Een leuk gesprek met een online-marketingcollega. Wat Second Life hem vooral leerde was dat je bijna het gevoel kreeg dat je een heel suf leven lijkt te hebben, en al die andere poppetjes ook. Volgens mij heeft hij helemaal geen suf leven. Maar soms kan het internet met kille sociale toepassingen je op het verkeerde been zetten. De warmte ontbreekt en dan wordt alles snel ondiep en onprettig.

Gelukkig heeft hij via andere community’s, die je niet transformeren tot poppetjes met dagelijks een andere set ogen, wél een mooie uitbreiding van zijn vriendenkring gehad.

Een andere vriend van mij was er ook al vroeg bij. Hij heeft via een online datingsite zijn huidige vrouw leren kennen. Toen hij mij dat tien jaar geleden vertelde, was ik eigenlijk geshockeerd. Ik als trouw gelover in liefde op het eerste gezicht, vond dat kil. Vandaag de dag blijken bijna al mijn, al dan niet vrijgezelle ;-), vrienden online enorme flirts te zijn. Ze gaan niet meer naar de bar of disco. Hun levens lijken allemaal wat sloompjes, net als die lege ruimtes in Second Life. Toch zijn sommigen van hen, volgens mij, enorme beesten en vamps online. Zij hebben echte ‘second lifes’.

Het idee dat je gewoon thuis op de bank enorme verleidingsscenes kunt hebben met iemand aan de andere kant van de stad, of de wereld, is natuurlijk waanzinnig. Vroeger wist gelijk het hele dorp het als je in het lokale café met de lokale kanjer flirtte. Mannen waren dan cool, vrouwen moesten oppassen voor hun reputatie.

Nu kan je doen wat je wil en blijven de veroordelingen, hoop je, achterwege. Je kan het namelijk doen, zonder dat iemand het hoeft te weten. Het dorp blijft onwetend achter. Offline ben je misschien een rustig type. Online ben je een enorme tijger(in).

Zeker weten dat het internet het ‘barleven’ meer kwaad heeft gedaan dan het rookverbod dat doet. Langzaam maar zeker zullen de ruimtes online zich meer vullen ten koste van menig café. Je hoeft je dan bovendien niet druk te maken over welke jurk je deze keer aantrekt.

Deel dit bericht

22 Reacties

Myra Foil

Lege ruimtes op secondlife?Ik weet niet waar jij allemaal rond gelopen heb maar ik speel secondlife nu am meer dan anderhalf jaar en ik heb nu al zoveel mensen ontmoet dat ik meer vrienden heb in secondlife dan waar ook. Kan geen hyves tegen op. De plaatsen waar ik kom zijn zo druk dat de sims soms vol zit en je er niet meer in kan. En kil? welnee… ik heb hele liefdes relaties gehad met ECHTE ometies aan weerskanten en ken ik talloze mensen die hun huidige RL liefje op secondlife gevonden hebben. Als jij het alleen hebt over lege ruimtes en kitle dan heb jij nooit echt secondlife gespeeld……. Liefs, Myra

Myra Foil

Oh ja.. en dan nog iets: alleen sex, sex en sex? wat een onzin. In bepaalde gebieden wel ja. Maar dat is in RL ook zo. Geloof me, in 80% van de gebieden mag je niet eens sex hebben. Hooguit cuddlen. En wordt er niet over sex gepraat. Dit verhaal is duidelijk niet door een doorgewinterde secondlife bewoner(ster) gemaakt…… Myra

Meneer Edelman

Och, je heet Richard Derks, en je hebt heel lang SL gespeeld, je koopt een nieuwe jurk???? mmmmm een Richard in een jurk, zou het geen broek moeten zijn dan??????? en iedereen had het aan????? ooo niks gekocht dus, maar gewoon een newbee met een freebee????? weer zo'n typisch voorbeeld van iemand die wat schrijft, maar geen idee waar de klepel hangt van de klok die hij (of zij) heeft horen luiden. Waardeloos verslag dus Meneer Edelman ook al bijna 2 jaar in SL

Maryna

Heel lang gespeeld of heel lang geleden?

Yolanda Benoir

Second Life is naar mijn beleving wat je er zelf van maakt. (Net zoals het echte leven voor een groot deel.) Blijkbaar heeft scribent er "dus" niks van weten te maken. Zegt dit iets over SL, of wellicht alles over hem…?Ja, wat kan ik verder toevoegen aan de reeds geplaatste reacties? Helemaal mee eens! Yolanda, al weer zeven maanden in SL… de tijd gaat snel in die lege ruimtes…LOL

Yolanda Benoir

Tja wat kan ik toevoegen aan de reeds gegeven reacties… SL is wat je er van maakt… scribent heeft er blijkbaar weinig van gemaakt dus. Ik herken me er (na 7 maanden aanwezigheid in SL) in ieder geval totaal niet in.

Yolanda Benoir

O, nou "doet ie het" opeens wel en staan er twee reacties van mij hahaha. Sorry!

Angela

"Maar die had dan ook gelijk iedereen aan in die lege ruimtes." U spreekt uzelf tegen. Er waren meerdere mensen aanwezig met zelfde jurk, dus was de ruimte niet leeg.  

Jolly Wisent

Lege ruimtes? Ik zit nu 10 maanden in het spel en de enige lege ruimte die ik ben tegengekomen is een stukje land wat te koop staat. Je moet natuurlijk ook zelf er iets van maken en als je dat niet kan, tja dan blijf je in "lege ruimtes" zitten. "Bovendien, al wat er te chatten viel was seks, veel seks"M.i. mengde je je in dit soort chats (hoe kan je het anders weten). Als je je daar ge?rgerd aan had, had je met deze chats kunnen stoppen. Voor de rest ben ik het met bovenstaande reacties eens en kan me in je verhaal niet vinden. Jolly

Petra

Lege ruimtes en sex, inderdaad een veel gehoord cliche over SL. Inderdaad als je sex wilt zul je het heel snel vinden en zijn er velen die zich er mee bezig houden. Maar er is zoveel meer dan alleen dat. Voor veel creatievelingen die zich in Second Life bezig houden met het bouwen van huizen, natuurgetrouwe kopies van bekende monumenten, en gebieden ter aarde is dit allemaal veel te kort door de bocht want er is zoveel te zien en te beleven wat helemaal niets te maken heeft met wat de schrijver van dit stukje geschreven heeft. En wat te denken van al de contacten die worden gelegd, echte vriendschappen die worden gemaakt ook al zul je die ander misschien wel nooit in het echt ontmoeten. Ik zou zeggen, loop eens echt rond in Second Life, verdwaal niet direct in de sexgebieden en praat met meer dan ??n avatar die toevallig je verwachting bevestigd. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed die er toevallig bij hebben 😉

Myra Foil

Wat jammer dat de schrijver van dit verhaal niet reageert op de reacties hier. Want door dit soort artikelen worden de misverstanden alleen maar weer versterkt en krijgen mensen een totaal verkeerd beeld van secondlife liefs, Myra.

Yolanda Benoir

Ik was laatst in Amsterdam. Iedereen en alles had het alleen maar over sex sex sex. En er stonden allemaal winkels leeg. Er waren alleen maar coffeeshops en vieze ouwe gebouwen. Iets eten of drinken kon je er niet, alleen maar hasj en heroine kopen. En toen werden mijn zakken nog gerold ook. Wat een rotdag.OFIk was laatst in Amsterdam, en heb er veel leuke mensen ontmoet. Ik heb er lekker gewinkeld en op een terrasje rose gedronken en later zalig gegeten in een knus restaurantje. Wat een mooie oude gebouwen allemaal! Ja, je moet wel opletten dat je zakken niet worden gerold, maar in welke stad heb je dat niet? Het was een fijne dag! Beauty (and fun) is in the eye of the beholder. Of het nu de virtuele of de echte wereld betreft.

Myra Foil

Wauw…. wat mooi Yalanda. Wat goed omschreven. Laten die bevooroordeelde, niet wetende, mensen nu maar komen. Waarschijnlijk durven ze niet meer na zoveel tegenstand:)

richard derks

He mensen,wat een toestanden in deze reacties. Is echt niet nodig.  Het is een column, waarin ik weergeef wat ik meemaak. Het zijn echte gesprekken, en de SL visitor was een collega, niet ikzelf. Dat is ook duidelijk te lezen uit het artikel. Wat wel jammer is, is dat de "zo hoort het" mensen ook al doorgedrongen zijn tot SL. Als ik in SL beweeg en ik wil een jurk aantrekken, dan maak ik dat zelf wel uit. Talking about the eye of the beholder…. Wat ik wil is discussie over dit soort onderwerpen. En jullie geven een heel belangrijk signaal af. Dat vind ik oprecht mooi. SL heeft erg gepassioneerde gebruikers, die vierkant achter hun omgeving en beleving staan. Dat is wat ik wil horen. Als ik een plat stuk over hoe geweldig SL is had geschreven, dan hadden jullie dit niet geuit. En dan was het ook niet interessant meer geweest. ;-) 

Myra Foil

thx Richard, voor je reactie:) Het is idd waar wat je zegt. Maar wij erg gepassioneerde gebruikers willen voorkomen dat de vooroordelen die er zijn nog eens bevestigd worden. En op SL "hoort" niet iets op een bepaalde manier zoals je zelf al aangeeft. Dat is juist het mooie van SL, dat je er kunt zijn wie of wat je wil, kunt dragen wat je wil en kunt doen wat je wil en dat je je omgeving kunt maken en vormgeven zoals je wil:)

Liess Paine

Toch is dit weer een waarneming over SL van iemand die misschien een paar keer binnen geweest is, en er niks van snapte. but next to that, Lekker geschreven, fijn weglezen.

Glenn

De reacties zijn om te smullen! SL-fundamentalisten die het bloedserieus opnemen voor hun computerspelletje! Pardon, dit is uiteraard geen spelletje, het is een heuse wereld! En wat voor een! Om Myra Foil te quoten: "Laten die bevooroordeelde, niet wetende, mensen nu maar komen. Waarschijnlijk durven ze niet meer na zoveel tegenstand". Inderdaad, wie wil bij zulke bewoners een voet over de drempel te zetten?

Yolanda Benoir

@Richard: h??l goed dat je hebt gereageerd! Enne…nou niks te danken hoor, voor onze reacties. Zo zijn we allemaal blij!  @Glenn: SL-fundamentalisten? Nou ok, ik gooi wel een virtueel bommetje als je dat wilt hoor…. LOLWat geinig dat we zo "bloedserieus" overkomen zeg… Maar je bent van harte welkom hoor Glenn. Je laat je toch zeker niet afschrikken door een verzameling pixels in de vorm van computerpoppetjes!! Liefs en digitale kusjes,Yolanda

Myra Foil

heey Glenn, ik bedoelde ook niet dat niemand meer zou durven om sl op te gaan… maar dat de mensen die menen er iets van te weten maar er helemaal naast zitten niet meer durven te reageren heir:) Want iedereen is van harte welkom op sl ene…. we bijten niet hoor:) hihihih

anne juran

ehm Glenn…[quote]Inderdaad, wie wil bij zulke bewoners een voet over de drempel te zetten? [/quote]Ik wil dat…en geef (maar) ??n voorbeeld waarom. Laatst kwam mijn Argentijnse vriendin onverwacht online. Ze had een dip dus ik tp'de haar direct naar mijn beachhouse. We gingen op de carpet liggen om wat te kletsen.Haar slottekst (in het engels trouwens maar ik heb hem niet bewaard, hij zit nog in mijn hoofd…achja, ik ben "maar" ??n van die sl-bewoners dus bewaar niet alles;)) "ik had dit niet verwacht..ging online met de gedachte wat zoek ik in die virtuele wereld met mijn relatatieprobleem! Maar ik kan weer verder, tnx Anne, ik zie het weer positief in en ook bedankt voor je eerlijkheid".Ook in sl komen kennelijk mensen met een hart als zien ze eruit als avatars;)

Marwinius

Ik zie geen artikel, alleen maar lege ruimte….Er staat niets, dus ook niets waar ik me druk over kan maken.Is dat omdat de bevindingen niet tot conclusies leiden ?Is het omdat het artikel alleen mar bladvulling is ?Beste Glenn, beschouw dit stukje tekst ook maar als lege ruimte,dan kun je je virtuele hoofd niet aan stoten, want dat is het niet waard.

Kay Leigh

Het is nog een wonder dat er hier reakties ZIJN.Zo ontzettend veel lezers heeft Emerce niet.Dat kan ook niet:we zitten lekker inworld.Je verhaal is trouwens een klassiek voorbeeld van een typische SL beginner.Er is inderdaad niet veel te halen,net als in het echte leven.De meeste beginners houden het na een week of drie wel voor gezien.Begrijpelijk maar ook jammer.Je mond opentrekken en dingen vragen is ook in het echte leven niet iets wat veel mensen doen.Geen idee waarom.Bang voor de reakties ofzo. En het spelen van SL is inderdaad erg leuk als je je draai kunt vinden,maar dan nog moet SL wel meewerken niet uitvallen of langzaam draaien oid… Maak een account aan en zoek me op,wordt het toch nog gezellig!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond