Deel dit artikel
-

Liander in beroep tegen megaboete NMa

Liander gaat in beroep tegen het besluit van de NMa, dat de netbeheerder vrijdag een forse boete van 3,3 miljoen euro oplegde omdat zij haar klantgegevens onvoldoende had afgeschermd. Hierdoor was het voor energieleverancier Nuon Sales mogelijk die gegevens in te kijken voor maketingdoeleinden.

Hoewel van daadwerkelijk misbruik geen sprake was, vindt de NMa het schenden van de verplichting tot geheimhouding een ernstige overtreding. Nuon CCC, een dochteronderneming van Nuon, krijgt een boete van 208 duizend euro.

Liander en Nuon Sales hebben allebei, in het kader van uitbesteding van administratieve werkzaamheden, hun klantgegevens ondergebracht bij Nuon CCC. Daar werden die gegevens niet van elkaar gescheiden gehouden. Daardoor was het door een fout in de toegangsrechten mogelijk dat medewerkers van Nuon Sales de gegevens van klanten van Liander konden inzien in het IT-systeem dat Nuon CCC voor het uitvoeren van de administratieve werkzaamheden gebruikt. Dus ook van die klanten van Liander die naar een andere leverancier dan Nuon zijn overgestapt door de jaren heen.

De wet schrijft voor dat netbeheerders strikt gescheiden moeten blijven van bedrijven die zich bezighouden met energieproductie en de levering. Hiermee wordt voorkomen dat een netbeheerder een tot dezelfde groep behorende leverancier bevoordeelt.

Nuon CCC krijgt ook een boete, als ‘medepleger’ omdat zij ook de gegevens niet geheim heeft gehouden. Verder moet Liander van de NMa maatregelen nemen waardoor medewerkers van Nuon CCC geen toegang meer hebben tot de vertrouwelijke gegevens van klanten van Liander.

Liander vindt de boete disproportioneel. Er is geen sprake van misbruik en er was voor Nuon met de gegevens geen concurrentievoordeel mogelijk, zegt het bedrijf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond