Deel dit artikel
-

Liberalisering ICT-infrastructuur speerpunt kabinet

Nederland moet op ICT gebied "tot de kopgroep in de wereld" behoren. Dit stelt het kabinet in de Rijksbegroting voor 2002. Het actieve ICT-beleid voor de komende jaren zal worden gebaseerd op de reeds vorig jaar verschenen nota "Netwerken in de Delta" . Speerpunt in deze nota is de totstandkoming van "een volledig open en concurrerende markt" voor ICT-infrastructuurvoorzieningen.

Het verantwoordelijke ministerie, Verkeer en Waterstaat, zette gisteren in een toelichting op de Miljoenennota een aantal concrete beleidspunten uiteen. Zo komt er meer geld beschikbaar voor Kenniswijk, het ICT-project in een Eindhovense woonwijk. In samenwerking met veertig marktpartijen onderzoekt de overheid hier hoogwaardige infrastructuren voor 25.000 tot 50.000 huishoudens. De komende vijf jaar komt hier 100 miljoen gulden voor beschikbaar.

Op landelijk niveau zal een nog in te stellen 'taskforce' de uitrol van een breedband infrastructuur stimuleren. Bij draadloze ICT-infrastructuren zal Verkeer en Waterstaat de frequenties zodanig beheren, dat "ruimte ontstaat voor nieuwe gebruikers en nieuwe toepassingen". Zo worden frequenties beschikbaar gesteld voor digitale radio en tv en voor de Wireless Local Loop (WLL). Verkeer & Waterstaat start hiervoor de projecten DVB-T voor digitale televisie en T-DAB voor digitale radio.

In de publieke sector streeft de overheid naar een verdere toegankelijkheid en openbaarheid van overheidsinformatie. Overheidssites zullen in toenemende mate op elkaar worden afgestemd. Het ministerie van Algemene Zaken meldde dinsdag al trots dat zijn site is uitgebreid met een e-mail functie.

Financiën kondigde aan de één-loketgedachte te hebben omarmd in de communicatie met de burger. Alle transacties met de belasting- en douanediensten (aangiften, verzoeken, bezwaren, vergunningen en betalingen), moeten straks via internet mogelijk zijn. In een eerste stap introduceert het Ministerie volgend jaar een nieuwe website voor Postbus 51, waarbij telefonie en internet zijn geintegreerd. Vanuit één database worden vragen van burgers "gratis, snel en op het voor hen beste tijdstip" beantwoord.

Op voorstel van minister Van Boxtel (Grote Stedenbeleid) zal het kabinet werken aan de totstandkoming van de elektronische handtekening. Daartoe wordt momenteel gewerkt aan een zogeheten Public Key Infrastructuur (PKI), die grootschalige verstrekking van digitale identiteiten en het gebruik van de elektronische handtekening mogelijk maakt. Voor het gehele "digitale veiligheidsbeleid", waartoe ook een digitale identiteitskaart behoort, komt in 2002 bijna 35,2 miljoen gulden beschikbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond