Deel dit artikel
-

Logistiek Amazon naar Polen

Retailer Amazon breidt zich voor op een forse uitbreiding van zijn Europese activiteiten. Dat blijkt uit een mededeling van vastgoedgroep Goodman. Die heeft dankzij Amazon het grootste contract voor een logistiek gebouw in Centraal-Europa binnengesleept.

Goodman gaat voor Amazon een distributiecentrum ontwikkelen in Wroclaw (pdf). Dit nieuwe gebouw wordt het grootste vrijstaande logistieke gebouw in Polen en zal in recordtijd worden gebouwd ‘om aan de eisen van Amazon te voldoen’.

Het nieuwe distributiecentrum van Amazon zal worden gebouwd in de buitenstad Bielany Wroclawskie, op vijf kilometer van het centrum van Wroclaw., net ver van de Duitse grens. Het  distributiecentrum heeft een oppervlak van circa 95.000 vierkante meter. De bouw is in oktober begonnen en naar verwachting zal het distributiecentrum in de tweede helft van 2014 volledig operationeel zijn.

Amazon verwacht met het magazijn tot tweeduizend banen voor de lange termijn te creëren, plus nog zo’n drieduizend seizoensgebonden banen om de pieken in het feestseizoen op te vangen. Het is een van de drie logistieke centra die de retailer in oktober aankondigde.

Amazon heeft de plannen niet verder toegelicht, maar er wordt gespeculeerd dat de centra vooral de Duitse verdeelcentra moeten ontlasten of zelfs vervangen. Amazon heeft doorlopend ruzie met vakbonden omdat de werknemers onvoldoende betaald krijgen. Uitwijken naar Polen zou een oplossing kunnen zijn, maar Amazon ontkent plannen voor het sluiten van de Duitse centra.

Saillant detail is dat Goodman ook in Nederland is gevestigd en sinds 2006 meer dan negenhonderdduizend vierkante meter gerealiseerd voor Amazon met in totaal elf projecten in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er wordt al langer rekening gehouden met de komst van Amazon naar Nederland. Hiervoor hoeft niet eens nieuwe centre te worden gebouwd. Goodman Nederland heeft circa vierhonderdduizend vierkante meter aan warehouse in beheer. Meestal werkt het bedrijf met huurcontracten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond