Deel dit artikel
-

‘Lokale en regio-zenders missen digitale boot’

De regionale en lokale omroepen zijn boos op minister Ronald Plasterk die volgens hen alleen kijkt naar landelijke media bij de verdeling van ruimte in de digitale ether en middelen voor ‘multimedia’.

Zowel de ROOS, de vereniging van regionale omroepen, als de OLON, het verband van lokale omroepen, beklaagden zich vorige week tijdens een rondetafelgesprek van de vaste kamercommissie van OC&W in de Tweede Kamer tegenover minister Plasterk. ROOS en OLON vroegen om meer geld dat nodig is voor verbeteringen op het gebied van internet en digitale uitzendplatformen.

Beide organisaties zijn erg ontevreden over de houding van de minister in het digitale radiodossier. Plasterk reserveert alleen DAB-frequenties voor landelijke publieke omroepen en commerciële zenders en niet voor regionale en lokale publieke omroepen, stellen ze.

"Economische Zaken heeft niets geleerd van de grote problemen met de toegang van lokale omroepen tot de digitale kabel. De wens dat de hele radiobranche, inclusief lokale radio, vanaf de start ruimte op T-DAB moet krijgen, wordt genegeerd", schrijft de OLON (PDF).

Meer geld en samenwerken

De regionale en lokale omroepen willen meer kunnen samenwerken met andere mediabedrijven. Volgens de ROOS komen ‘nieuwe media-activiteiten bij de regionale omroep ook nauwelijks van de grond’. "Terwijl de Minister van OCW multimedialiteit wel tot de hoofdtaak van de publieke omroep vindt horen."

De ROOS stelt dat als er niet snel wat gebeurt de achterstand op internet- en digitaal gebied onoverbrugbaar wordt. "ROOS heeft voor de regionale omroep een substantiële hoeveelheid middelen gevraagd om de ontwikkeling van nieuwe media-activiteiten ter hand te kunnen nemen", aldus de stichting.

Discriminatie lokalen

OLON-directeur Pieter de Wit zei in zijn inbreng (PDF) dat ‘lokale omroepen duidelijk worden gediscrimineerd’: "Inmiddels heeft ruim 25 procent van de kabelabonnees een digitaal pakket, waarop lokale omroep ontbreekt. Daarnaast groeit, met name in grote steden als Amsterdam, het aantal abonnees op digitale ethertelevisie snel. En ook digitale etherradio lijkt nu snel werkelijkheid te worden, maar in de recente beleidsvoornemens ten aanzien van DAB ontbreken garanties voor deelname daaraan door publieke lokale radio."

Volgens De Wit is uitsluiting van de lokale zenders van digitale platformen helemaal niet nodig. "Kabelnetten zijn met relatief lage kosten aan te passen voor digitale doorgifte lokale omroepen, er zijn volop mogelijkheden voor digitale ether-tv door op laag vermogen uit te zenden en in het kader van DAB is de L-Band zelfs speciaal kleinschalig gepland om digitale lokale radio mogelijk te maken. Maar telkens verschuilt de overheid, met name EZ, zich achter ‘de markt’."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond