Deel dit artikel
-

Macropolis start Spaanse website

Prijsvergelijker Macropolis is gisteren een Spaanse variant gestart onder de naam Elprecioideal . Net als bij de Nederlandse versie is de Spaanse site bedoeld voor consumenten om er allerlei producten op prijs te vergelijken. Macropolis ziet de Spaanse site als een eerste stap richting een Europees netwerk van prijs- en kwaliteitsvergelijkingssites.

Spanjaarden zijn volgens Macropolis-directeur Niek Vrielink echte koopjesjagers. Hij zegt dat hij op een persconferentie van de Spanjaarden zelf te horen kreeg dat de ze met dit initiatief zeer goed werden getypeerd. Het zou in Spanje een nationale volkssport zijn om af te dingen, iets waar prijsvergelijkers goed op aansluiten.

Elprecioideal is grotendeels opgezet in Nederland, waar de site ook draait. Door Spaanse studenten en een Spaanse manager in te huren, maar de infrastructuur in Nederland te houden heeft Macropolis de kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Vrielink: "Er was meteen sprake van schaalvoordeel doordat Elprecioideal een duplicaat is van de Nederlandstalige applicaties." Hoeveel er in de Spaanse site is geïnvesteerd wil Vrielink niet zeggen, maar hij wil wel kwijt dat hij verwacht dat de kosten voor Elprecioideal "ergens in 2001" terugverdiend zullen zijn.

Elprecioideal volgt dezelfde strategie als Macropolis. Daartoe zijn in Spanje samenwerkingsverbanden aangegaan met een aantal grote portals: Ciao , Ociojoven , Telefónica Móviles en Myalert . Vrielink zegt dat de inkomsten van Macropolis voor 60 procent uit webvertising komen, 20 procent uit affiliates en 20 procent uit een database met gebruikersprofielen. Hij verwacht dat dit ook voor de Spaanse versie zal gelden, met de toevoeging dat de precieze verdeling van de inkomstenstromen in de praktijk zal moeten blijken.

Volgens Vrielink is Elprecioideal "de eerste echte prijsvergelijkingssite in Spanje". Dat biedt volgens hem 'first mover' voordelen. Daarnaast is de verwachting dat het aantal internetgebruikers in Spanje de komende jaren enorm gaat toenemen. Op het ogenblik zijn zo'n 4,6 miljoen Spanjaarden online, 11,5 procent van de bevolking (bron: Nielsen Netrating). Ter vergelijking: in Nederland zijn 6,8 miljoen mensen online, ruim 42 procent van de bevolking.
Het Spaanse Telefonica verwacht bovendien dat er tegen het eind van het jaar in Spanje twee miljoen wap-telefoons in omloop zijn, wat voor Elprecioideal gunstig is omdat hun diensten ook via wap worden aangeboden.

Na Spanje is het de beurt aan andere Europese landen. Vrielink zegt dat er op het ogenblik een studie bezig is naar de mogelijkheden voor Frankrijk en Duitsland, waar al diverse prijsvergelijkers actief zijn. Ook is er al gesproken over de Zuidamerikaanse markt, maar concrete plannen zijn er nog niet. Vrielink: "De taal is dan wel hetzelfde als in Spanje, maar verder zijn er enorme verschillen. Het is echter natuurlijk wel een grote markt met heel veel mogelijkheden."

Als in 2002 de euro is ingevoerd, kunnen we dan een Europese prijsvergelijker verwachten? Vrielink: "Daar wil ik wel naar toe werken." Het zal echter niet gebeuren dat er één site komt waar men prijzen uit verschillende Europese landen met elkaar kan vergelijken. "Waarschijnlijk wordt het een systeem waarbij je kan kiezen voor welk land je prijzen wilt vergelijken."

Zie ook: Shoppingportal Macropolis van start .
Newconomy volledig eigenaar van Macropolis .

Deel dit bericht

1 Reactie

rob troostwijk

Dat is de ware Europese gedachte. Dankzij Macropolis wordt het thans ook in Spanje mogelijk appels met olijven te vergelijken. Ik ken Macropolis niet en nieuwsgierig als ik ben, wilde ik nu wel eens weten waar de Canon EOS 3000 het goedkoopst is. Volgens Macropolis is dat bij Fotostore @ 566 (en alhoewel datniet aangegeven wordt, zit er wel degelijk een 38-76 mm zoomobjectief bij), alleen kost de camera geen 566 maar 599 gulden. Onbelangrijk, Fotostore is nog steeds de goedkoopste. Bij Dixons is de camera het duurst, n.l. 899. Daar ga je vanzelfsprekend niet voorbij. Ik heb het toch maar gedaan en wat blijkt, daar krijg je voor dit bedrag de EOS 3000 + het 38-76 mmm zoomobjectief + een 80-200 mm zoomobjectief + een fototas + een batterijpak. En wat zegt Macropolis:"Deze waarneming is gedaan door 1 van onze gebruikers". Je vraagt je af wat deze gebruiker dan wel gebruikt heeft, zoompaddo's ? Vriendelijke groeten van Rob

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond