Deel dit artikel
-

‘We maken 3D-geprinte sieraden voor iedereen toegankelijk’

Plastic, metaal of zelfs goud. Het nieuwe Nederlandse bedrijf Zazzy laat zijn gebruikers zelf hun sieraden in 3D-ontwerpen én uitprinten. Unieke siersels via een platform dat de makers internationaal gaan uitrollen.

Afgelopen woensdag ging het bedrijf Zazzy van Martijn van der Veen en Gert Jan Spriensma live. “We richten ons op jongere vrouwen en meisjes tot twintig, maar zien nu al dat het ook aanslaat bij vrouwen van dertig en jonge ouders. Bijvoorbeeld om armbandjes te maken met namen van hun kinderen.”

Het Amsterdamse bedrijf springt in op de trend van 3D-printen. Spriensma: “Dat is voor 99 procent van de mensen niet bereikbaar. Enerzijds omdat ze de middelen niet hebben om zelf 3D-ontwerpen te maken en anderzijds om ze te printen. Op onze site kun je zelf je sieraden ontwerpen en wij zorgen ervoor dat ze met een industriële printer worden geproduceerd. Dus: een mooi product van goede materialen.”

Gebruikers van de site kunnen op basis van een basisontwerp teksten, vormen of iconen in de browser slepen om een eindproduct te maken. Dat ontwerp gaat met de spreekwoordelijke druk op de knop naar de afdrukfabrieken van Shapeways of iMaterialize.

Het eindproduct gaat niet direct naar de consument, maar naar Zazzy. Daar wordt het opnieuw ingepakt. Mooier. “Zodat je echt een cadeautje krijgt”.

Gisteren landden de ondernemers met het vliegtuig in San Francisco. September gebruiken ze om investeerders bekend te maken met hun dienst. Zo geven Spriensma en Van der Veen belangstellende investeerders de gelegenheid zich een oordeel te vormen over de onderneming en eventueel een antwoord op de vraag of ze erin zouden investeren. Die vraag komt vermoedelijk in 2014 pas echt aan de orde. “En bloggers benaderen om ons te presenteren. We zouden design- en winwedstrijden voor hun lezers kunnen doen.”

Op middellange termijn zal Zazzy worden uitgebreid met een marktplaats waar ontwerpen hun designs aan derden kunnen verkopen. Makerbot en Shapeways hanteerden die strategie ook om hun printdiensten bekend te maken.

De – letterlijk – buren van Zazzy in Amsterdam is de onderneming 3D Hubs. Dat rondde vorige week nog een financieringsronde af met onder meer Balderton Capital. Deze 3D-printonderneming kiest een andere route om ‘het nieuwe fabriceren’ populair te maken. 3D Hubs biedt een platform waarop eigenaren van de goedkopere 3D-printers de afdrukcapaciteit van hun machine kunnen verhuren aan belangstellenden.

Komt het ooit van een samenwerking? “De kwaliteit van het soort aangesloten printers zal steeds beter worden. Kijk maar naar Makerbot dat nu onderdeel is van Stratasys, dat vrijwel alle 3D-patenten heeft. Een samenwerking is niet uitgesloten.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond