Deel dit artikel
-

Marjet van Zuijlen: kabinet interesseert zich niet voor e-government

Het nieuwe kabinet interesseert zich niet voor e-government. Het heeft weinig nieuwe ideeën op dat gebied en is voornamelijk aan het bezuinigen op ICT. Dat stelt Marjet van Zuijlen, oud ICT-fractiespecialist van de PvdA en voorzitter van het onlangs begonnen online discussieplatform burger@overheid.

"Van Boxtel wilde dat de belangen van burgers op internet beter werden behartigd. Maar ik heb niet het gevoel dat e-government het nieuwe kabinet interesseert", stelt Marjet van Zuijlen, sprekend over de erfenis van de oud-minister. Het kabinet heeft "weinig nieuwe ideeën" en is vooral aan het bezuinigen op ICT, meent zij.

Toch heeft datzelfde kabinet zichzelf gecommitteerd aan het online discussieplatform burger@overheid dat onlangs onder voorzitterschap van Van Zuijlen van start is gegaan. Het platform wil in de woorden van Van Zuijlen "de communicatie tussen overheid en burger verbeteren". Centraal staat de vraag: hoe bereikt de overheid de burger en andersom en hoe kan dit verbeterd worden? Burger@overheid wil een verzamelplaats zijn van ideeën en klachten van burgers over de digitale overheid en daarmee een kennisbron voor diezelfde overheid.

Van Zuijlen, tegenwoordig partner bij Deloitte & Touche, heeft lang getwijfeld of ze zich zou verbinden aan het online discussieplatform. Zij noemt achteraf de periode tussen april van dit jaar en de officiële start deze maand "een pilot". Van Zuijlen: "Er ontstond bij de oprichting van burger@overheid een ware competentiestrijd met de Consumentenbond en de Nationale Ombudsman. Dat was echt een valse start." Uiteindelijk is dat volgens haar opgelost door duidelijk te maken dat individuele klachten met een juridische dimensie niet bij burger@overheid thuishoren. Ook hebben de Nationale Ombudsman Roelof Fernhout en oud-Consumentenbond-directeur Dick Westendorp zitting genomen in het platform.

Burger@overheid zal zich vooral sterk maken voor opmerkingen over de overheid die burgers tegen het platform maken. Die vroegen er onder meer om het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica en het nog te schrijven onderzoek van de onderzoekscommissie Bouwnijverheid gratis online te plaatsen.

Verder wil Van Zuijlen gaan pleiten voor minimumeisen waar overheidssites, ook die van gemeenten, aan moeten voldoen. Daarbij denkt zij in eerste instantie aan het snel beantwoorden van e-mail en de aanwezigheid van een digitaal plein. De online uitgifte van paspoorten en andere officiële documenten of het stemmen via internet is voor het platform nog niet aan de orde. "Ik zou het wel willen, maar het is nog ver weg", aldus Van Zuijlen.

Voorlopig tracht het platform met monitoring van sites de kwaliteit van e-government te controleren en te verbeteren. Het monitoren moet er ook voor zorgen dat gemeenten bij het bouwen en verbeteren van hun sites niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.

Deel dit bericht

4 Reacties

Idealist?

Een goed voorbeeld van de manier waarop de meederheid van de PVDA coryfeeën momenteel als een stelletje ontevreden kinderen vanaf de zijlijn destructief aan het 'na klagen' is over het recente 'pak op de broek' van de verkiezingen. Afgeven op voorgenomen bezuinigingen op ICT-uitgaven van de overheid, makkelijk hoor. Wat wil mevrouw van Zuijlen eigenlijk? Ten tijde van economische recessie via een Keynessiaanse investeringpolitiek anticyclisch handelen en zo de ICT-branche uit het diepe dal halen? Of gaat het haar echt puur om verbeteringen op het gebied van dienstverlening van de overheid? Echt waar?Doe dan eens iets verrassends en kom met een plan waarbij de reeds aanwezige middelen op gebied van hard- en software beter kunnen worden ingezet om die doelstellingen te bereiken. Dat is constructief & zakelijk verantwoord (oeps, da's misschien nieuw voor de oude generatie politici, maar wellicht dat ze haar hierover bij Deloitte & Touche wat kunnen bijbrengen). Dit zijn nieuwe tijden, imiddels (eindelijk) ook voor de politiek. Het gaat nu even niet om stemmen winnen maar om handen uit de mouwen en een meer niet lullen maar doen mentaliteit! Enkele (gratis) voorzetjes:- Stel eens voor om het gebruik van open source software zo veel waar mogelijk verplicht te stellen bij de overheid. Dat werkt kostenbesparend, getuigt van een lange termijn visie, is democratisch en je wint als bonus ook nog de harten van alle nerds mee.- Inventariseer eens wat je al hebt liggen na de uitspattingen van de afgelopen 8 jaar. Er is geen enkele reden om dure Pentium4 machines te kopen voor de voor bijna 99,9 % op tekst gebaseerde werkzaamheden die de overheid dient uit te voeren. (Ik hoor van verschillende kanten over geldverslinde praktijken op dit gebied waar de commissie bouwfraude haar vingers bij af zou likken!)- Gebruik een forum als burger@overheid niet als verlengde van het eerste de beste partijpropagandablaadje of als klaagmuurtje voor tieners.- Verzamel, inventariseer en opper nieuwe ideeen en biedt die niet aan ter meerdere eer en glorie van jezelf of je partij, maar aan de samenleving. Daar win je in mijn ogen pas stemmen mee.

Rob Paulich

Van Zuylen. Is dat niet die betweter die net na de verkiezingen opstapte in 1998? Het geregel zit PvdA'ers in het bloed, blij dat we nu een premier hebben die duidelijk is ook al valt het me niet allemaal mee. Inhoudelijk wil ik nog opmerken dat Van Zuijlen de plank misslaat als ze meent dat ze met haar platform de communicatie tussen overheid en burgers kan verbeteren. Als burgers onderling al niet communiceren, wat valt er dan te leren van een overheid die in het verleden heeft bewezen alleen met regeltjes overweg te kunnen. Dat is een-weg-communicatie, daar hebben we nu juist zo'n genoeg van. Van Zuylen, ga lekker in Brussel zitten. Daar vinden uw ideeën nog een gewillig oor, ik moet er niets van hebben en velen met mij.

Peter Verkooijen

"Bestaat er zoiets als premenstruele instabiliteit (pmi) of is het een verzinsel? Gisteren en vandaag ben ik fysiek en psychisch labiel. Vage hoofdpijn- en buikpijnklachten. … Donderdagavond begin ik aan een nieuwe strip pillen. Dan gaan de luiken open. Begint de zon te schijnen. En zijn de zorgen voorbij. Maar nu weet ik nog zeker dat ik er belachelijk uitzie, dat niemand mij serieus neemt en dat ik een nietszeggend provinciaaltje ben." Citaat uit Marjet van Zuilen's satirische klassieker Retour Nijmegen-Den Haag, dagboek van een politica, Prometheus 2000.

Ton Langenhuijsen

Beste Redactie, Deze discussie, o.a. over communicatie (e-mail & internet)met de burger loopt al een tijdje.Jullie discussie is een prima initiatief, misschien krijgen we zo wat beweging in de zaak. Het is namelijk erg moeilijk om als burger een bijdrage te leveren terwijl er toch echt meer kennis bij de burgers zit over dit onderwerp als bij de overheid. Het bedrijfsleven is sinds halverwege 90 al aan het communiceren met "klanten' en ook daar zien we dat er weinig kennis is! Alle kennis die vanaf toen is verzameld en is toegepast is beschreven in: Manage your Mail (ISBN 90-76051-12-7) Dit is een praktisch handboek met tips en trucs voor iedereen die in e-mailmanagement geintereseerd is en grote aantallen e-mail af moet handelen. Bij de officiële opening van de nieuwe website: regering.nl hield Minister President Balkenende een toespraak waarin hij aangaf dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. Niet alleen in normen en waarden, maar ook op het gebied van dienstverlening en communicatie. De regering wil via internet informatie beter toegankelijk maken waarbij duidelijk aangegeven wordt dat er vanuit het perspectief van de burger dient te worden gedacht, toen ik dat zo hoorde dacht ik: dat lijkt wel wat op de doelstelling van een contactcenter. Het grootste probleem bij de overheid, waarvoor genoeg mensen op "no cure no pay" basis of zelfs tegen onkosten, in het belang van de gemeenschap willen werken, is om in contact te komen met de juiste personen. Deze zouden zich wat beter bereikbaar moeten opstellen (via e-mail?) Met vriendelijke groeten, Ton

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond