Deel dit artikel
-

Marktplaats bestrijdt fraude met kopersbescherming

Elke aankoop op Marktplaats, tot 200 euro, wordt vergoed wanneer deze niet bezorgd wordt. Dit kan dankzij de integratie van de internetbetaaldienst PayPal op de handelssite.

Op Marktplaats is het voor fraudeurs mogelijk om producten aan te bieden en deze na betaling niet op te sturen. Voorheen bemiddelde de handelssite niet in deze situaties.

Volgens Chantal Malfeyt, manager vertrouwen en veiligheid bij Marktplaats.nl, krijgt Marktplaats per dag 10 tot 15 meldingen van mogelijke oplichting. "Dat moet je wel afzetten tegen het aantal nieuwe advertenties dat per dag wordt geplaatst, 255.00, bijna 3 per seconde. Relatief gezien is het heel weinig."

Risico

Voor Marktplaats is elk van die meldingen er ‘een te veel’. "Ons advies blijft om te onderhandelen met de persoon zelf en cash te betalen. Maar wanneer dat niet kan, bijvoorbeeld doordat de ander aan de andere kant van het land woont, dan kan de koper het risico nemen om vooruit te betalen. Dit zou een drempel kunnen zijn. Met PayPal, en daarin opgenomen, de kopersbescherming, hopen we dat weg te nemen."

Het gaat overigens enkel om de aankopen die worden betaald met PayPal. De betalingsdienst biedt hiervoor een zogenoemde kopers- en productbescherming.

In eerste instantie geldt de bescherming voor een beperkt aantal rubrieken op marktplaats. Het gaat om de groepen ‘Boeken’, ‘Telecommunicatie’, ‘Cd’s’ en ‘Cd’s’. Dit jaar nog zullen hier meer groepen bijkomen.

Voorwaarden

Robbert de Haan, marketing directeur bij PayPal Benelux, geeft aan dat de gebruiker wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen wil de kopersbescherming gelden. "Het geldt bij een besteding tot maximaal 200 euro. En de aankoop moet binnen een van de genoemde categorieën vallen. Zodra de gebruiker aan die voorwaarden voldoet en met PayPal betaald, dan komen wij onze verplichting na."

Wanneer de verkoper geen verzendbewijs kan overleggen, dan stelt PayPal de koper in het gelijk en wordt deze vergoed. Bij een dergelijke situatie kijkt PayPal eerst of de twee partijen er wellicht nog samen uitkomen. Hiervoor staat een termijn van twee maanden. Mochten de koper en verkoper er niet uitkomen, dan draait de internetbetaaldienst de transactie terug.

Verantwoordelijkheid

Malfeyt benadrukt dat Marktplaats een platform blijft dat de koper en verkoper bij elkaar brengt. In principe blijft de koper zelf verantwoordelijk. Enkel bij betalen met PayPal geldt de kopersbescherming.

Eerder was het al mogeljik om een transactie af te handelen via PayPal, het is pas sinds vandaag dat de handelssite de optie ook daadwerkelijk op de site integreert. Pas met de integratie kan de bescherming aangeboden worden.

Omzet

PayPal en Marktplaats vallen beide onder moederbedrijf eBay. Uit de kwartaalcijfers van eBay bleek onlangs dat eenderde van de omzet van het eBay-bedrijf voortkomt uit PayPal-betalingen, 643 miljoen dollar. Hierin zitten ook de betalingen van de dienst buiten het eBay-platform.

Het merendeel van deze omzet wordt in de Verenigde Staten opgehaald. Tussen de 40 en 45 procent wordt hierbuiten gerealiseerd. Bestuursvoorzitter van eBay, John Donahoe, wil de betaaldienst laten groeien.

De Haan beaamt dat Donahoe positief is over de toekomst van PayPal. "In Nederland zijn er 2 miljoen gebruikers. We gaan goed. We merken de behoefte aan partijen, zoals Marktplaats, die de behoefte hebben om PayPal als betalingsmogelijkheid aan te bieden." Eerdere partijen die de handelssite recent hierin voorgingen waren Tom Tom en iBood. Van alle webwinkels in Nederland biedt 36 procent de mogelijkheid aan om met PayPal te betalen. Er komen in Nederland nog meer partijen bij, welke dat zijn, daarover kan De Haan nog geen uitspraken doen.

"We denken dat de handel hierbij floreert, wat dat betreft heeft iedereen er baat bij", aldus de Haan. Voor de koper is PayPal gratis, de verkoper betaalt een klein bedrag voor elke transactie.

Deel dit bericht

6 Reacties

Mathijs

"Wanneer de verkoper geen verzendbewijs kan overleggen, dan stelt Paypal de verkoper in het gelijk en wordt deze vergoed." Het tweede woordje "verkoper" moet natuurlijk "koper" zijn. Heb zelf ervaring opgedaan met dit concept. Als je iets verzend zonder verzendbewijs (bijv gewoon postzegelen en hupsakee), dan ben je als verkoper dus de el u el, en je kunt je niet verweren. M.a.w. klanten kunnen een spelletje spelen en na ontvangst hun geld terugvragen via PayPal, als ze denken dat je vast geen verzendbewijs hebt. PayPal speelt zo voor eigen rechter. En onthoud, PayPal draait hier helemaal niet zelf op voor de kosten, maar de verkoper raakt z'n geld kwijt. Dus een verloren/gestolen zending van bijv. DHL wordt dan (ten onrechte) verrekend met een goudeerlijke verkoper. Leuk bedacht, maar het werkt heel agressief voor eerlijke particuliere verkopers, die zich niet meer kunnen verweren.

Jannemiek

@Mathijs, Je hebt gelijk. ik heb het inmiddels aangepast.

Dr Oetker

PayPal biedt niet veel meer dan schijnveiligheid. De toegevoegde waarde t.o.v. het voortreffelijk georganiseerde girale betalingsverkeer in Nederland is vrijwel nul. Heel vaak komt een artikel dat op Marktplaats is gekocht w?l aan maar is de staat waarin het verkeert slechter dan voorgespiegeld of is er transportschade ontstaan. In die gevallen doet Paypal sowieso helemaal niets voor kopers. Paypal is in een gevecht verwikkeld met iDeal; het meest succesvolle online betaalsysteem in Nederland. Marktplaats is dus niet veel meer dan een vehikel voor Paypal om in Nederland een voet tussen de deur te krijgen. Zie o.a. het artikel op Webwereld van 24 april jl. : "PayPal vecht in Nederland tegen dominant iDeal".

mireia

die verkopersbescherming houdt bijzonder weinig in…heb het via ebay ook gehad…had de ontvanger het geld er gelijk afgehaald en foetsie was mijn geld

Eduard Vos

Een beter concept vind ik dat van paydutch waarbij het geld daadwerkelijk op een tussenrekening wordt geplaatst. Juist bij de wat duurdere aankopen interessanter lijkt me.

Patrick

Ik kocht iets, kreeg niets, kreeg wel gelijk van paypal en toen kreeg ik enkele $ terug vand e $370 die ik betaalde. Rara hoe kan dat? Simpel: het is niet paypal die je terugbetaald maar die terugbetaling komt van de account van degene die ongelijk heeft gekregen.. en als er niets op die rekening staat heb je gewoon pech. Ik heb een account maar het lijkt echt nergens op, overschrijven neemt 5 dagen in beslag (rente voor PP). Kosten voor een simpele betaling kost een berg en de veiligheid die wordt aangeboden lijkt nergens op. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond