Deel dit artikel
-

Marktplaats voor royalty-vrij artistiek werk gestart

Artistiek materiaal gratis uitwisselen zonder de copyright-wetgeving te schenden, dat is het doel van de nieuwe Amerikaanse site Creative Commons die gisteren door een groep Amerikaanse wetenschappers gelanceerd is. De site is bedoeld om creatief werk zonder problemen in het publieke domein te brengen, en anderen het recht te geven het te bewerken en te distribueren.

Elk artistiek product is in de VS automatisch beschermd door de tamelijk strenge copyrightwetgeving, maar niet iedere creatief wil zijn intellectuele eigendomsrechten tot op het bot uitoefenen. Er zijn redenen om beschermd materiaal aan het publieke domein prijs te geven, denken de initatiefnemers. Beginnende artiesten kunnen bijvoorbeeld op die manier een reputatie opbouwen en wetenschappers kunnen zo hun ideeen verspreiden.

Het is echter lastig om aan te geven dat creatief werk royalty-vrij is voor onbeperkt hergebruik. Creative Commons wil dat probleem oplossen. Creatieven blijven overigens altijd de intellectuele eigendomsrechten behouden. Aan de andere kant wil de site een bron zijn voor mensen die creatief materiaal zoeken dat ze kunnen hergebruiken zonder de rechthebbende te hoeven opsporen, toestemming te vragen en royalties te betalen.

De site fungeert als een 'clearinghouse'. Er worden licenties opgesteld voor creatieven en de bedoeling is om content te gaan voorzien van labels die door zoekmachines begrepen kunnen worden. Denk aan een zoekopdracht als 'muziekstukken die zijn te gebruiken voor niet-commerciele doeleinden.'

De initiatiefnemers denken dat ze een aanvulling bieden op reeds bestaande licentiemodellen omdat ze zich vooral concentreren op artistiek werk en niet zozeer op software.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond