Deel dit artikel
-

“Meer sympathie voor e-government in VS na 09-11”

Veel meer Amerikanen hebben sympathie gekregen voor e-government na 11 september. Zij menen dat de inzet van internet en aanverwante technologieën de overheid beter in staat stelt het land te beveiligen tegen terreur. Dat stelt Alan Balutis, directeur van de Federation of Government Information Processing Councils (FGIPC), een Amerikaanse overheidsorganisatie voor IT die zo'n 300 bedrijven vertegenwoordigt.

Balutis deed zijn uitspraken op de Information Builders Summit User
Conference
in het Amerikaanse Baltimore. Hij meent dat Amerikanen sinds de terreuraanvallen veel minder afkeer hebben van een sterke federale overheid dan voorheen. Uit recent onderzoek komt naar voren dat 67 procent van hen denkt dat e-government de federale overheid beter in staat stelt het land tegen terrorisme te beschermen.

E-government moet voor de Amerikaanse burger een "waardevollere" overheid opleveren, zo meent Balutis. Digitale technologie moet de overheidsdiensten veranderen en vooral effectiviteit, efficiëntie en de service verbeteren. Betere communicatie tussen overheidsonderdelen en tussen overheid en burger moeten het land veiliger maken.
Balutis ziet twee principes als vitaal voor een succes. Technologie heeft alleen maar zin als besluiten daardoor sneller worden genomen en de overheid sneller kan reageren, aldus Balutis. Het bedrijfsleven geeft daarbij bepaald niet het juiste voorbeeld. Amerikaanse ondernemingen verspilden de afgelopen twee jaar circa 130 miljard dollar aan nutteloze software en andere overbodige technologie, becijferde zakenbank Morgan Stanley deze week.

Het budget voor e-government is nog zeer bescheiden in vergelijking met de plannen voor federale IT-uitgaven. Voor dit jaar is 45 miljoen dollar voor e-government beschikbaar. Maar het totale federale IT-budget wil president Bush voor 2003 met meer dan 10 procent verhogen naar 52 miljard dollar. Het grootste deel hiervan, 22 procent, is bestemd voor Defensie, gevolgd door 20 procent voor het Ministerie van Transport. Qua activiteit gaat verreweg het meeste IT-geld naar beveiliging van de grenzen.

Het veranderende Amerikaanse sentiment over e-government heeft volgens Balutis niet alleen betrekking op veiligheid. Een groot deel van de Amerikanen wil dat de overheid daarnaast fors investeert in het bieden van laagdrempelige diensten aan burgers en het verbeteren van de communicatie tussen verschillende overheidsdiensten.
Balutis: "De Amerikanen verwachten informatie van de overheid en meer gemak bij het gebruikmaken van overheidsdiensten. De federale overheid hoopt dat zij met e-government betere prestaties aan de burger kan leveren en zo veel kosten besparen."

Washington hoopt binnen een jaar in totaal 5600 soorten transacties tussen overheid en business, transacties met andere overheden en tussen overheid en burger online te kunnen verrichten. Daarnaast zullen er dan meer dan 33 miljoen webpagina's op 22.000 sites van de federale overheid online zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond