Deel dit artikel
-

Megaboete voor misleidende sms-dienst

Smart Media Services moet bijna 120 duizend euro betalen wegens misleidende sms-diensten. Het is de derde en tevens hoogste boete die de Consumentenautoriteit oplegt sinds de sms-gedragscode in april van kracht werd.

Via de website www.skilled2win.com worden consumenten gelokt met grote geldprijzen. Om na het spelen van een gratis online spelletje kans te maken op een prijs moet een abonnement afgesloten worden op een woordspel. Deze sms-dienst wordt verpakt als een spelletje, maar is in feite een abonnement.

De consument stemt door middel van een sms onbewust in met een doorlopend sms-abonnement waarbij van te voren geen duidelijke prijsafspraken werden gesteld.

De sms’jes stoppen pas na afmelding van de consument. Dit terwijl er vooraf geen expliciete toestemming wordt gevraagd voor het versturen van de tekstberichten. De kosten worden bovendien achteraf pas duidelijk. Dit is in tegenspraak met de sms-gedragscode. Desondanks is op de site wel te lezen dat de organisatie de sms-gedragscode naleeft.

Volgens de sms-gedragscode moet de aanbieder van de dienst duidelijk aangeven om wat voor dienst het gaat, welk bedrijf de dienst aanbiedt, wat de kosten zijn en hoe de consument zich voor de dienst kan afmelden.

Naast de megaboete is een last onder dwangsom opgelegd om af te dwingen dat het bedrijf de informatieverstrekking bij het ingaan van het abonnement op orde brengt.

Smart Media Services kan bezwaar en beroep aantekenen tegen het besluit van de Consumentenautoriteit. Het bedrijf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De consumentenautoriteit legde eerder een boete van 85 duizend euro op aan SMS-dienstenaanbieder OX-2 International. Wizz Mobile en Holdvest Investments mochten rekenen op een boete van 76 duizend euro.

Deel dit bericht

3 Reacties

Luuk

Toch nog gerechtigheid voor domme en naieve mensen 😉

Bas Groot

Het enige dat ze van die SMS boeven nog ff moeten verbieden zijn die verschrikkelijk irritante "SMS KIKKER AAN naar 5050" commercials op tijden dat de doelgroep al lang en breed onder 't mickey mouse dekbedje ligt te ronken. OF eigenlijk ook als ze nog wakker zijn… doe maar helemaal weg. Ter bescherming van tere volwassenenzieltjes alleen uitzenden op Jetix tussen 9 en 12 's ochtends.

ML

"De consumentenautoriteit legde eerder een boete van 85 duizend euro op aan SMS-dienstenaanbieder OX-2 International." Die hufters hebben er niets van geleerd. Kennelijk is 85.000 onvoldoende om ze van dit soort praktijken af te houden. Let even op de volgende site:  http://ringtones-msn.nl/  1. Het domein is op 9 februari 2009 geregistreerd, dus na de boete2. Gebruik van de term msn in het domein levert op zich al TM issues op3. MSN, dus doelgroep zijn kinderen, maar de algemene voorwaarden zijn in het Engels gesteld (!). 4. Inloggen met je MSN username en password zodat je msn adresboek geplunderd kan worden. Dan wat citaten uit de algemene voorwaarden: "By filling out this form, you authorize OX-2 International B.V. to spread the wordabout this 100% real and upcomming Messenger Community Site. " "By using our service/website you hereby fully authorize OX-2 International B.V. to send messagesof a commercial nature via Instant Messages and E-Mails on behalf of third parties via the informationyou provide us." In strijd met de Nederlandse/Europese anti-spam regels, en een van de reden dat eerder boetes zijn opgelegd:"We may temporarily access your MSN account to do a combinationof the following:1. Send Instant Messages to your friends promoting this site.2. Introduce new entertaining sites to your friends via Instant Messages. " "OX-2 International B.V. reserves the right to change the terms of use / privacy policyat any time without notice." "You understand that this agreement shall prevail if there is any conflict between thisagreement and the terms of use you accepted when you signed up with MSN. You alsounderstand that by temporarily accessing your msn account, OX-2 International B.V.is NOT agreeing to MSN's terms of use and therefore not bound by them." "This agreement shall be construed and governed by the law of the Republic of Panama. You expressly consent to the exclusive venue and personal jurisdiction of the courts located in the Republic of Panama for any actions arising from or relating to this agreement." Dit zijn geen boefjes maar criminelen, die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Wat mij betreft zou niet alleen de OPTA moeten ingrijpen maar is het ook tijd voor een strafrechtelijke aanpak.  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond