Deel dit artikel
-

Microsoft toont vroege versie Windows 10

Microsoft toonde vanavond aan de Amerikaanse pers een ‘zeer vroege versie’ van het nieuwe Windows, dat als versienummer 10 krijgt. Windows 10 moet op elk platform draaien, ongeacht de schermgrootte. Er komt één App Winkel voor alle platforms. 

Het aloude startmenu is terug, op veler verzoek, en de bedieningsfuncties onder de noemer Charms worden aangepast, zoals ook al eerder uit gelekte versies bleek.

Op de desktop worden apps die op tablets en smartphones draaien vanaf nu in een andere, meer natuurlijke omgeving geplaatst. Deze apps kunnen in het startmenu worden geselecteerd en draaien ook uitsluitend in de desktopomgeving, niet in de tegeltjesomgeving (Metro), die op de desktop zelf geheel verdwijnt.

Daarmee neemt Microsoft afstand van de ietwat schizofrene Windows 8, die in enterprise omgevingen niet is aangeslagen.  Windows 10 moet ook gebruikers van Windows 7 aanspreken.

Windows 10 krijgt ook diverse desktopomgevingen (virtuele desktops), zoals Mac-gebruikers die al langer kennen. Elke desktop kan voor specifieke doeleinden worden ingericht.

Microsoft wil vroege versies van de systeemsoftware eerder delen met ‘enthousiaste fans’, waardoor een soort co-creatie moet ontstaan. Daartoe wordt het Windows Insider Program gestart. De ‘technische preview’ – die verre van compleet is – zal alleen via dit programma beschikbaar worden gesteld voor laptops en desktops. ‘We hebben dit nog nooit eerder gedaan’, aldus Windows chef Terry Myerson, die samen met Joe Belfiore de presentatie voor een select groepje technische pers verzorgde.

Windows 10 zal ergens eind 2015 verschijnen, aldus Microsoft. Dezelfde titel wordt gehanteerd voor Windows Phone. Of het een gratis ‘upgrade’ wordt is nog niet bekend.

Foto: The Verge

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond