Deel dit artikel
-

Microsoft verliest met Windows, wint met Bing

Computermakers betalen minder aan Microsoft om Windows op hun computers te zetten. Het softwarebedrijf boekt op dit punt een omzetverlies van zeven procent. De activiteiten met zoekmachinereclame daarentegen groeien met 47 procent.

In de net gepubliceerde kwartaalcijfers geeft Microsoft nog geen duiding bij deze cijfers. Dat gebeurt vannacht, wanneer vertrekkend topman Steve Ballmer de financiële markt bijpraat over de prestaties over het afgelopen kwartaal.

Aangezien de pc-markt dit jaar met zo’n tien procent krimpt, ligt het voor de hand dat de Windowsomzet ook afneemt. Dat blijkt, nu Microsoft bekendmaakt dat OEM’s (fabrikanten) zeven procent minder aan licentiegelden betaalden. Marktonderzoeker Gartner verwacht ook voor volgend jaar nog een daling die richting die tien procent gaat. Het is de vraag of Microsoft dit met Windows Mobiel kan compenseren.

Op het vlak van search advertising, zoekmachinereclame bij Bing en andere sites, noteert het softwarebedrijf daarentegen een erg grote sprong vooruit. De omzet steeg hier met 47 procent. Zowel het zoekvolume als de omzet per zoekopdracht namen aanzienlijk toe. Harde omzetcijfers worden niet gegeven. Vorig kwartaal bleek dat de jaaromzet uit search advertising iets boven de drie miljard dollar lag.

Yahoobaas Marissa Mayer heeft afgelopen jaar verscheidene malen geprobeerd onder de searchsamenwerking met Microsoft uit te komen. Dat stuit echter op verzet bij Steve Ballmer. Wellicht heeft Mayer meer kans wanneer volgend jaar een nieuwe directievoorzitter aantreedt.

De concernomzet over het afgelopen kwartaal bedroeg 18,5 miljard dollar, een plus van zeven procent. De nettowinst steeg van 4,5 miljard naar 5,2 miljard dollar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul Haarman

Wat Bing betreft: een prima zoekmachine, goede mogelijkheden om te adverteren via Bing Ads. Maar beste Microsoft, wordt het nu eens niet tijd om die klikfraude met websites van derden aan te pakken. Freshweather, Newsreader, u kent ze wel. Doe er iets aan. It’s killing your business!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond