Deel dit artikel
-

Miljarden outsourcing-contract IBM en Visteon

Producent van auto-onderdelen Visteon gaat vrijwel al zijn IT-activiteiten outsourcen aan IBM. De deal met een looptijd van tien jaar is meer dan 2 miljard dollar waard. Visteon splitste zich in 2000 af van Ford. Het contract past in de groeiende focus van IBM op services.

Het gaat om een van de grootste outsourcing-contracten die IBM heeft afgesloten. De deal past in de twee jaar geleden ingezette trend van IBM – dat nog steeds de grootste computermaker ter wereld is – om de focus te wijzigen van het maken van hard- en software in de verkoop van services aan software-klanten.

Inmiddels is outsourcing voor IBM de snelst groeiende activiteit en goed voor 36,4 miljard dollar, oftewel 45 procent van de totale omzet. Vorig jaar sloot Big Blue al een aantal zeer lucratieve deals op dit gebied. Afgelopen november wist het zelfs tot een outsourcing-deal van 5 miljard dollar met zakenbank J.P.Morgan Chase & Co te komen.

Voor grotere concerns is outsourcing aantrekkelijk om zich zo te kunnen concentreren op hun core business en niet op technologie. In de deal met Visteon gaat IBM vrijwel alle IT-activiteiten overnemen van de producent van auto-onderdelen. Visteon splitste zich in 2000 af van Ford en behaalt nog steeds 80 procent van zijn omzet uit leveranties aan de autogigant.

Het is niet duidelijk of het contract verband houdt met de deal die IBM vorige week sloot met Ford. De automaker gaat IBM's product design-software in licentie nemen. Daarbij zette het vooral Electronic Data Systems (EDS) de voet dwars, samen met Computer Sciences één van de grote concurrenten op het gebied van services.

IBM meldde ook dat het zijn contract met Dell be'indigt, zo schrijft The Wall Street Journal. Dell nam allerlei hardware zoals disk drives, monitoren en displays af van IBM. Reden is de focusverandering van Big Blue. In 1999 zei IBM nog te verwachten dat het contract met Dell in zeven jaar goed zou kunnen zijn voor mogelijk 16 miljard dollar. Volgens IBM heeft het be'indigen van het contract geen negatieve gevolgen voor zijn resultaten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond