Miljoenenboete voor Telfort

Het Agentschap Telecom (AT) legt Telfort een dwangsom op van 5 miljoen euro. De KPN-dochter voldoet niet aan de vergunningsvoorwaarden voor het gebruik van de Umts-frequentieruimte. Telfort beweert het tegenovergestelde.
De gewilde frequenties werden geveild in 2005. Toentertijd werd vanuit concurrentieoverweging een aantal voorwaarden opgesteld. Begin 2007 moesten de bedrijven voldoen aan de zogenoemde uitrolverplichting.
Alle Nederlandse telecomoperators met een vergunning voor het gebruik van frequentieruimte voor Umts moeten verplicht in een groot deel van Nederland dekking leveren.
Als Telfort niet voldoet aan de uitrolverplichting, dan wordt per kwartaal een boete opgelegd van 5 miljoen euro. Dit bedrag kan in 2 jaar oplopen tot 40 miljoen euro.
Telfort laat weten wel te voldoen aan de criteria. "We hebben in de zomer van vorig jaar aanpassingen doorgevoerd en versneld de Telfort-frequentieruimte in gebruik genomen. Volgens onze metingen blijkt dat we wel aan de eisen voldoen."
In het jaar van de veiling nam KPN Telfort over. Telfort bood toen al mobiel internet aan via Umts, maar deed dit via de frequentieband van KPN.
Telfort kreeg een berisping van het AT in april 2008. Het AT eist dat elk bedrijf de eigen frequentie gebruikt om te voldoen aan de opgestelde regels.
Vorig jaar ging Telfort in beroep tegen de beslissing van het AT. De bodemprocedure loopt nog. Het bedrijf laat weten het in de basis nog steedas niet eens te zijn ‘met de zienswijze’ van het AT destijds.
Het telecombedrijf liet na de eerdere berisping van het AT weten wel van plan te zijn de frequentieruimte van Telfort te gebruiken, maar pas wanneer de ruimte van KPN vol is. Dit zou technisch de slimste zet zijn en onnodige kosten drukken. Met onder meer de opkomst van mobiel internet verwacht Telfort in de toekomst een groot deel te gebruiken van de eigen frequentieband.
Inmiddels is de frequentieruimte van telfort dus al wel in gebruik. Volgens het AT nog niet genoeg, Telfort beweert het tegendeel. "We gaan met het agentschap in gesprek hierover."
Orange, overgenomen door T-Mobile, voldoet wel aan de gestelde eisen, net als T-Mobile zelf. Ook KPN en Vodafone kwamen eerder ongeschonden uit de kwaliteitsmeting van het AT, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond