Deel dit artikel
-

Minder kopers voor muziekdownloads

Terwijl de iTunes Music Store de grens van 150 miljoen verkochte downloads is gepasseerd, meldt NPD Group dat het aantal kopers van downloads is teruggevallen sinds april. In de Verenigde Staten waren er toen 1,3 miljoen mensen die downloads kochten, terwijl het aantal kopers in de maanden erna op 1 miljoen per maand lag.

De iTunes Music Store ging in april 2003 van start. Op 12 juli van dit jaar meldde Apple dat het 100 miljoen downloads via zijn iTunes Music Store had verkocht en sindsdien gaat het snel met de verkoop, ook vanwege de komst van de muziekwinkel naar Duitland, Engeland en Frankrijk. In drie maanden tijd is het aantal verkochte nummers met de helft gestegen, de teller staat nu op 150 miljoen, zo meldde Apple.

Volgens NPD Group heeft de iTunes Music Store op de markt voor betaalde muziekdownloads een marktaandeel van 70 procent. Het komt tot die conclusie op basis van onderzoek over de periode december 2003 tot en met juli dit jaar. Napster heeft een marktaandeel van 11 procent, en MusicMatch, RealNetworks en Wal-Mart komen niet verder dan 6 procent. De cijfers zijn vergaard op de Amerikaanse markt op basis van een panel van 40 duizend consumenten.

Het aantal mensen dat muziek downloadt is na april echter afgenomen, zo constateert NPD Group. Waren er in april nog 1,3 miljoen mensen die een muziekdownload kochten, in de daaropvolgende drie maanden daalde het naar 1 miljoen kopers per maand. De reden hiervoor is volgens NPD dat een groot aantal promoties van online muziekwinkels na april ophielden.

“Het creëren van vraag naar diensten voor betaalde muziekdownloads vergt een grotere investering in promotie, en bredere samenwerkingsovereenkomsten met traditionele muziekretailers,” zegt Russ Crupnick, vice-president bij NPD Group. “We hebben gezien dat de promoties werken, maar het is een korte termijn effect tot op heden, iets wat typerend is voor traditionele consumentenproducten. De truc is om de promoties geleidelijk te doen, zodat er een cumulatief effect vanuit gaat op de markt waar je je op richt.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond