Deel dit artikel
-

Minder malware, maar effectiever

De extreme groei van het aantal nieuwe schadelijke programma’s lijkt af te nemen. Dat zegt beveiliger G Data. Tegelijker wordt de software steeds slimmer.

In de eerste zes maanden van het jaar moest de antivirus-industrie nog 1.381.967 nieuwe virushandtekeningen ontwikkelen. Dat lijkt heel wat, maar de groei die verwacht werd is uitgebleven.

In de afgelopen jaren werd wereldwijd meer en meer tijd gestoken in het schrijven van schadelijke codes om computers te infecteren. Malware schrijven leek een gemakkelijk beroep te zijn geworden waarin veel geld te verdienen viel. Tegelijkertijd werd de verdediging tegen malware ook steeds beter.

Volgens woordvoerder Eddy Willems lijkt de huidige situatie meer op een survival of the fittest. Alleen de slimmere malwareschrijvers, die erin slagen om hun werkwijze aan de veranderende omstandigheden aan te passen, lijken economisch gezien te overleven.

De meeste oudere aanvallen waren relatief eenvoudig. Zo werd bijvoorbeeld het slachtoffer bij het inloggen bij internetbankieren gevraagd om een grote hoeveelheid TAN-codes in te geven, die vervolgens aan de aanvaller werden doorgestuurd. Nieuwe methodes zijn intelligenter: in een Automatic Transfer Systems (ATS)-aanval, vindt diefstal plaats zonder interactie met de klant. Het rekeningoverzicht wordt ook gemanipuleerd, zodat de rekeninghouder de diefstal niet eens kan zien.

Ook bij malware voor Android is de trend waarneembaar (pdf). Vorig jaar richtte de meeste mobiele malware zich op snel wat geld verdienen. 2012 markeert de opkomst van volledig hergeprogrammeerde of zelfs geheel nieuwe apps die ook echt alle functies bieden die beloofd worden, maar daarnaast ook malware bevatten. Hierdoor kan malware zelfs enkele dagen, of zelfs weken, via de officiële Google Play Store worden verspreid voordat ze wordt ontmaskerd.

Willems denkt dat er vanaf nu jaarlijks tussen de 2,5 en 3 miljoen nieuwe bedreigingen bij zullen komen. Kwaliteit zal de kwantiteit overwinnen in de ondergrondse economie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond