Deel dit artikel
-

Mininova moet illegale torrents verwijderen

De rechtbank heeft geoordeeld dat de Nederlandse torrentsite binnen 3 maanden alle torrents moet verwijderen waarvan de inhoud verwijst naar illegale content.

Stichting Brein spande een civiele bodemprocedure aan tegen torrentsite Mininova. Uit de rechtszaak, die woensdag diende, kwam naar voren dat Mininova zou aanzetten tot inbreuk op auteursrecht.

Al oordeelt de rechtbank ook dat de site met het platform niet rechtstreeks in strijd handelt met de Auteurswet. Wel zet Mininova de gebruikers aan tot het vindbaar maken van illegale content. De door Mininova momenteel gehanteerde Notice and Take Down-procedure volstaat volgens de rechtbank niet.

Op het platform mogen binnen 3 maanden geen torrent-links meer worden aangeboden waarbij auteursrechthebbenden geen toestemming hebben gegeven om de content openbaar te maken. Dit zou betekenen dat tussen de 80 en 90 procent van alle torrents op de site verdwijnen.

Bij de torrentsite was men niet direct bereikbaar voor commentaar. In een persbericht laat Mininova weten te overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak. Erik Dubbelboer, medeoprichter van Mininova: "Wij zijn uiteraard niet tevreden over deze uitspraak. Voor Mininova betekent de uitspraak dat wij een verandering moeten doorvoeren in onze bedrijfsvoering. Wat deze verandering concreet inhoudt en impliceert kunnen wij op dit moment nog niet vaststellen, daartoe moeten wij het vonnis nader bestuderen."

Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, hoopt dat de Nederlandse torrent-club de zaak aan gaat vechten. "Ik heb geen idee hoe Mininova het vonnis uit zou moeten voeren. Leggen ze zich er wel bij neer, dan wordt het een lege site."

Engelfriet: "Aan de ene kant is er veel discussie. Je moedigt mensen aan illegale bestanden up te loaden en down te loaden. Ik had alleen niet verwacht dat de rechter het standpunt opzij zou schuiven dat Mininova slechts een platform is. Zij bieden de link niet aan."

De jurist ziet gevolgen voor andere sites. "De rechtbank beslist dat de bescherming van een tussenpersoon alleen geldt wanneer er geen bemoeienis is met de inhoud. Mininova biedt categorieën aan om de torrents onder te verdelen en zou zich daarmee met de inhoud benmoeien. Je kan zeggen, dat wanneer je een weblog hebt, waarbij mensen een reactie achter kunnen laten, dat er dan ook sprake is van bemoeienis. Dat is riskant."

De rechtbank in Utrecht acht dat het algemeen bekend is dat veel van de inhoud van de torrents op Mininova verwijzen naar illegale content. In die zin zou Mininova verplicht zijn het weg te filteren, omdat ze zich bemoeien met de inhoud.

Mocht Mininova zich niet houden aan het vonnis, dan wacht ze een dwangsom van 1.000 euro per verwijzing naar een illegaal bestand, met een maximum van 5 miljoen euro.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom meent dat de uitspraak niet bijdraagt aan de oplossing van het filesharing-conflict. Filesharing zal populair blijven.

Deel dit bericht

4 Reacties

Yobo

Een reactie op "De rechtbank in Utrecht acht dat het algemeen bekend is dat veel van de inhoud van de torrents op Mininova verwijzen naar illegale content. In die zin zou Mininova verplicht zijn het weg te filteren, omdat ze zich bemoeien met de inhoud.": Mininova gaat zich pas echt bemoeien met de inhoud als zij bepalen welke inhoud legaal of illegaal is, en dus wel of niet aanbieden.

Geert

De uitspraak: http://jure.nl/BJ6008

Hans Benschop

De vraag is wat dit voor gevolgen heeft voor andere websites. Ook bij een website als Google zou je kunnen stellen dat er "bemoeienis is met de inhoud". Je kunt namelijk ook zoeken op categorie?n zoals images, video etc. En als je de mogelijkheden op de Amerikaanse versie bekijkt met onder andere het 'Wonder wheel' dan zijn er nog meer opties tot "bemoeienis".  Bovendien kan ik me voorstellen dat er bepaalde zoekwoorden zijn waarbij het merendeel van de resultaten verwijzen naar illegale bestanden.  Zouden websites als Google dan verder in de toekomst ook moeten gaan filteren?

Guus

Ik ben het met Hans eens…als men Mininova aanpakt moet men eerst bij Google beginnen. Die maken het namelijk nog makkelijker om illegale muziek te zoeken (ipv torrents aan elkaar plakken kun je via hen gewoon mp3's vinden). Hier een voorbeeld van een site die Google daarvoor misbruikt: http://mp3xchg.com/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond