Deel dit artikel
-

Misstanden incassosector aangepakt

Malafide incassobureaus die consumenten onder druk zetten om rekeningen te betalen van aanbiedingen waarmee ze telefonisch of online akkoord zouden zijn gegaan worden flink aangepakt. Minister Dekker voor Rechtsbescherming diende donderdag een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer dat een incassoregister regelt en kwaliteitseisen stelt.

Sommige incassobureaus confronteren consumenten met intimidatie en onterechte of niet inzichtelijke kosten, waardoor mensen verder in de problemen komen en emotionele stress ondervinden.

Het kwam regelmatig voor dat dubieuze aanbieders van bijvoorbeeld vakanties andere diensten innig samenwerkten met incassobureaus. Soms konden de vennootschappen worden herleid tot dezelfde personen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legde onlangs callcenter Unitedcall nog een boete op van liefst 800.000 euro voor agressieve en oneerlijke incassopraktijken.

Medewerkers van het bedrijf belden Nederlandse consumenten vanwege een rekening die nog niet betaald zou zijn. Vaak hadden die op internet gegevens achtergelaten.

Straks is een registratie verplicht om actief te zijn als incassodienstverlener. Alleen bureaus die aan de juiste eisen voldoen, worden ingeschreven in het incassoregister. Incassodienstverleners die zich niet gedragen, worden uit het register verwijderd en mogen dat werk dan niet meer doen.

Het register is openbaar en gratis raadpleegbaar, zodat iedereen kan zien of een incassobureau aan de juiste eisen voldoet.

Deze kwaliteitseisen gaan onder meer over de juiste opbouw en transparantie van de vordering. Ook worden er eisen gesteld aan het personeel, zodat tegen gegaan wordt dat mensen op ontoelaatbare wijze onder druk gezet worden.

Ook vanuit de sector werd gepleit voor duidelijke regels. Een grote groep incassobureaus houdt zich al langer aan zelf opgelegde kwaliteitseisen binnen de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Minister Dekker ging daar onlangs op bezoek om gezamenlijk het belang van maatschappelijk verantwoorde incasso te onderstrepen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond