Deel dit artikel
-

MKB heeft weinig oog voor rendement van IT

Het MKB is zich onvoldoende bewust van het belang van 'return on investment' op bedrijfsresultaten. De terugverdientijd van IT-investeringen wordt nog steeds niet doorberekend.

IBM Business Consulting Services en Peoplesoft hebben onderzoek laten uitvoeren naar de manier waarop het midden- en kleinbedrijf het rendement op haar IT-investeringen berekent. De meeste ondernemingen realiseren zicht onvoldoende wat de impact van terugverdientijd (ROI) van hun investeringen op de totale bedrijfsresultaten is.

Uit het door B2B Strat Partners uitgevoerde onderzoek blijkt dat 63 procent van de ondervraagde bedrijven geen ROI berekent voor de IT-investeringen. Bedrijven met een PLM (product lifecycle management) applicatie commercialiseren 50 procent meer nieuwe producten dan bedrijven zonder zo'n applicatie.

Verder blijkt dat de helft van de IT-systemen niet is geïntegreerd. Bedrijven stellen de integratie uit angst voor het verlies van de flexibiliteit uit en omdat de technische integratie tussen de verschillende systemen niet eenvoudig is. Tevens spelen de hoge kosten die opwaarderingen en standaardisatie met zich meebrengen een grote rol.

80 procent van de bedrijven gebruikt een ERP en/of een warehouse managment system, maar bij slechts 40 procent zijn deze applicaties geïntegreerd in andere beheerssystemen. Eén op de drie bedrijven heeft geen CRM-applicatie en 70 procent heeft een HRM systeem.

Bij de helft van de ondervraagden is het gebruik echter beperkt tot het beloningssysteem. Bedrijfsanalyse gebeurt in één op de drie bedrijven op basis van zelf ontwikkelde spreadsheets waarbij de analysedata uit verschillende databanken wordt verzameld.

"In het verleden hebben Big Bang implementaties niet altijd de beoogde resultaten gebracht. Hierdoor hebben bedrijven de indruk dat het berekenen van terugverdieneffecten voor IT-investeringen geen zin heeft. Nochtans kan voor deelimplementaties wel degelijk een specifiek terugverdieneffect vooropgesteld en gemeten worden, mits men de IT implementaties in fasen afwerkt", aldus Roland Bemelmans, partner bij IBM Business Consulting Services.

"Bedrijven benutten de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn zeker niet optimaal om tot de nodige verbetering van efficiëntie van bedrijfsprocessen, innovatie en groei te realiseren. Voor systemen als supply chain management, product lifecycle management, ERP, CRM en business intelligence is integratie een sleutel tot het verbeteren van de efficiëntie. Wil je onderscheid maken in deze concurrerende markt zul je hier als bedrijf heel snel op moeten schakelen", stelt Koen Rakers, marketing directeur Benelux bij Peoplesoft.

Deel dit bericht

1 Reacties

Gregor Petri

MKB begrijpt het, IBM en Peoplesoft duidelijk niet. Zoals Nicholas Carr als uitlegde in zijn beroemde artikel in de Harvard Business review: IT DOESN'T MATTER, en dat heeft het MKB dus goed begrepen en deze beide leveraniers duidelijk niet. Carr stelt dat je IT moet managen zoals je utilities managed, zo goedkoop mogelijk inkopen, zo min mogelijk van gebruiken.  Wel moet je volgens hem zorgen dat je bent beveiligd tegen het wegvallen van IT (net zoals een ziekenhuis een noodstroomaggregaat heeft). Beveiliging tegen uitval van IT was tot recent iets voor banken en multinationals, zij hadden uitwijk centra en dubbel uitgevoerde systemen,. Voor het MKB was dit te duur maar vooral ook niet echt nodig. Qua automatisering hebben we nu echter ook in het MKB de situatie bereikt dat het wegvallen van (een deel van) de IT direct serieuze, negatieve gevolgen zal hebben voor klanten, cash flow en andere essentiële zaken. Zelfs bij kleine bedrijven krijg je al geen antwoord meer als de email niet werkt, reden om seriaus te gaan kijken naar beveiliging en continuïteit in het MKB. Maar wel op de MKB manier, simpel, goedkoop en zonder technologisch geneuzel over strategische voordelen. Gregor PetriComputer Associates

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond