Deel dit artikel
-

Mobieltje kwetsbaar voor hackers

De mobiele telefoon is het nieuwe doelwit van hackers. Mobiele telefoons kunnen ingezet worden in een botnet om gebruikt te worden voor het versturen van spam of om andere computers aan te vallen.

Dat is de mogelijkheid die onderzoekers van Georgia Tech melden.

Mobiele telefoons krijgen steeds meer rekenkracht en betere internetverbindingen. Hackers kunnen de kwetsbaarheden in de besturingssystemen en webapplicaties misbruiken.

Hackers zullen de mobiel steeds meer inzetten door de apparaten bijvoorbeeld dure ringtones te laten downloaden van bedrijfjes opgezet door criminelen. De mogelijkheid om een telefoon op te nemen in een botnet wanneer het toestel wordt gesynchroniseerd met de pc zorgt voor nieuwe bronnen van inkomsten voor de hackers.

Kwetsbaar

Mobiele telefoons zijn kwetsbaar voor aanvallen van deze groep. Het grote voordeel is dat de mobiel vrijwel altijd aanstaat. Tegenwoordig kunnen de mobiele telefoons ook meer data versturen en ontvangen en er is vaak nog sprake van minimale beveiliging. Het probleem is, zo stippen de onderzoekers aan, dat antivirus software een groot deel van de levensduur van de batterij opmaakt.

Mobiele operators daarentegen hebben wel een voordeel. De controle over hun netwerken houden ze strak in de hand. Geïnfecteerde telefoons kunnen hiermee snel worden afgesloten. De vraag is niet of maar hoe hackers een weg omheen kunnen vinden volgens de onderzoekers.

Er is nog weinig bewijs dat mobiele telefoons al door hackers wordt gebruikt. Maar nu mensen steeds meer het internet bezoeken op hun mobiele telefoon en dingen downloaden is dat een kwestie van tijd.

Bron foto: kylemac (CC)

Deel dit bericht

1 Reacties

Tim

Dit is natuurlijk geen nieuws. Sterker nog, er is al jaren misbruik mogelijk en komt ook al voor. Alleen nog niet zo massaal. Ik vraag me dan ook af wat de aanleiding van de onderzoekers is geweest om zelf ook eens een keer te gaan roepen dat die apparaten duidelijker doelwit kunnen worden. Van universitaire personen verwacht ik toch op zijn minst een betere onderbouwing dan er al jaren rond gaat bij ieder met een beetje gezond verstand van risico management en it beveiliging.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond