Deel dit artikel
-

Mozilla ontwerpt nieuwe browser

Mozilla werkt aan een compleet nieuwe versie van Firefox, eentje met een geheel nieuw kern. Toch wordt voorlopig nog geen afscheid genomen van het oude Firefox.

Tofino is de naam van het project, waaraan de komende maanden een klein team van ontwikkelaars werkt. De naam verwijst naar een gebied aan de westust van Vancouver Island.

Bijzonder aan deze browser is dat hij is gebouwd rond Electron, een browserkern gebaseerd op Chromium. Chromium is de open souce-kern waar Google zijn Chrome-browser op baseert.

Tegelijkertijd lanceert Mozilla in juni ook een nieuwe kern voor zijn bestaande Firefox browser, genaamd Servo.

De reden? Firefox loopt een beetje op zijn laatste benen, aangezien het ooit is voortgekomen uit Netscape Navigator, de browser die in de jaren negentig heerste op de desktop. Toen die omver werd gelopen door Internet Explorer, maakte non-profit organisatie Mozilla er een open source-project van.

Mocht Mozilla kiezen voor Electron, dan lijkt Chromium toch wel de standaard in browserland te gaan worden. Ook Opera maakt daar gebruik van. Standaardisatie heeft als voordeel van ontwikkelaars niet met tientallen smaken rekening hoeven te houden.

Mozilla heeft de definitieve keuze nog niet gemaakt. Tofino kan ook makkelijk weer worden stopgezet. De ontwikkelingen kunnen worden gevolgd op het Tofino blog.

1_evloYqp3MjWO42cHXsxEyw

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond