Deel dit artikel
-

Multinationals erkennen BitTorrent en DivX

De nieuwe mediatechnologieën BitTorrent en DivX verwierven bekendheid in de gemeenschap van hackers en illegale bestandenruilers. Beiden lijken nu volwassen te worden. Het bedrijf BitTorrent gaat deze zomer 200 speelfilms van Warner Brothers legaal via internet verspreiden. En DivX gaat naar de beurs en wil 135 miljoen dollar ophalen voor verdere uitbreiding.

Komende zomer gaat filmmaatschappij Warner Brothers speelfilms, zoals Harry Potter, via internet verkopen, maar via een niet al te traditioneel kanaal. Het filmbedrijf sloot een overeenkomst met BitTorrent om digitale video's via de gelijknamige software te verkopen. De films en tv-series zullen enkel via BitTorrent.com te vinden zijn. De prijs van films is nog niet bekend. Tv-series kosten 1 dollar per aflevering.

Om illegale herdistributie te voorkomen mag enkel de koper van de film de beelden op zijn pc zien, doorsturen kan niet. Om de film te activeren dient hij een wachtwoord in te voeren. Hoewel BitTorrent de roof van video’s tegengaat, worden kopers niet gehinderd de films door te sturen. Immers, het onderliggende principe van BitTorrent is dat downloaders verplicht moeten uploaden om het bestand binnen te halen.

Als het aan Bram Cohen ligt, de bedenker van de BitTorrent-technologie, is Warner Brothers niet het laatste mediabedrijf voor wie hij videotheek gaat spelen. In een vraaggesprek met uitgave p2pnet zegt Cohen dat hij ook in gesprek is met Time Warner, Viacom, Fox, Sony, NBC Universal en Disney maar ook met de platenmaatschappijen Warner Music, EMI, Vivendi Universal en Sony BMG.

Het BitTorrent-programma, en de varianten daarop, is wereldwijd enkele honderden miljoenen keren gedownload. Film- en platenmaatschappijen vinden in de Torrent-technologie een efficient vehikel om muziek en video te distribueren. Bovendien kunnen ze de BitTorrent-winkel gebruiken om bij Apples winkel iTunes, een veelgebruikte downloadwinkel, hogere marges te bedingen tijdens de onderhandelingen.

BitTorrent is niet het enige bedrijf dat zich actief op de vermaakindustrie richt. Eerder deze week werd bekend dat het veelgebruikte Torrent-programma Azureus eveneens een centraal distributieplatform inricht. Het verschil met BitTorrents platform is dat Azureus zich richt op particulieren die audio en video maken, geen professionals. Een ander voorbeeld van legaal gebruik van de BitTorrent-technologie is te vinden op Titaniumtorrents.com. Bedrijven publiceren daar het promotiemateriaal van nieuwe computerspellen, spellen die tijdens de nu lopende E3-beurs worden gepresenteerd.

De Nederlandse Publieke Omroep houdt momenteel experimenten met BitTorrent-programma Tribler. Tribler is ontwikkeld aan de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Nederlandse consumenten kunnen binnenkort legaal gearchiveerde tv-programma's downloaden met de software. Bovendien wordt het met Tribler mogelijk kijktips te krijgen van vrienden en bekenden maar ook om zelf via bijvoorbeeld een webcam simultaan videobeelden uit te zenden naar in theorie vele duizenden kijkers.

Los van de ontwikkelingen rondom BitTorrent werd gisteren bekend dat een tweede populaire technologie verdere aansluitingen krijgt bij het bedrijfsleven. De technologie DivX wordt al jaren gebruikt om gekraakte speelfilms en DVD's kleiner te maken in omvang, wat illegale verspreiding vereenvoudigt. Bedrijven als JVC, LG, Philips, Samsung en Sony namen al licenties op de gelijknamige compressietechnieken.

Uit documenten die DivX indiende bij de Amerikaanse beurstoezichthouder blijkt dat het bedrijf naar de beurs gaat. Door aandelen op de Nasdaq aan te bieden, hoopt ze 135 miljoen dollar uit de markt te halen. Dat geld zal gebruikt worden om nieuwe producten te ontwikkelen en meer licenties te verkopen. In 2004 boekte DivX een verlies van 4,3 miljoen dollar, vorig jaar een winst van 2,3 miljoen dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond