Deel dit artikel
-

MWC: Kijken mag, aanraken liever niet

De bekende smartphonefabrikanten staan in Barcelona weer op hun vaste plaats, maar het coronaspook hangt nog steeds boven het Mobile World Congress in Barcelona. Het meest duidelijk werd dat in de stand van Samsung. Om te voorkomen dat grote groepen bezoekers zich op tentoongestelde smartphones storten, zijn de mobieltjes uitgestald in een afgesloten ruimte. Daar staan schoonmaakploegen klaar om ze na gebruik meteen schoon te poetsen.

Niet elke fabrikant was even voorzichtig. ST Telekom had een mechanische kermisattractie ingehuurd om bezoekers met VR brillen op letterlijk de lucht in te krijgen. Dat alles onder het mom 5G Metaverse.

Traditiegetrouw worden op de eerste dag van het MWC nieuwe smartphones gelanceerd. Ook dit jaar worden ook andere producten onder de aandacht gebracht. Huawei heeft  bijvoorbeeld de MatePad Paper aangekondigd, een tablet met een scherm van e-inkt. De tablet draait op HarmonyOS 2. Lenovo pakte onder meer uit met de ThinkPad X13s latop met Snapdragon 8cx Gen 3 en 5G. TCL toont onder meer een 10,1 inch-tablet met reflectief scherm. Ook lanceerde de Chinese elektronicamaker niet minder dan zes nieuwe smartphones in de TCL 30-serie naast een 5G-router.

Niet alle fabrikanten lanceren op MWC. De wereldwijde Xiaomi 12-lancering vindt bijvoorbeeld plaats op 15 maart (in Nederland in de Hermitage). Eind december werd de Xiaomi 12-serie gepresenteerd in thuisland China.

In de eerste keynotes vanochtend passeerden de jongste marktcijfers de revue: 5,3 miljard mensen, twee derde van de wereldbevolking, maakt gebruik van mobiele diensten. Tot 2025 komen daar nog eens 400 miljoen bij, wat het totaal brengt op 5,7 miljard, zeventig procent van de wereldbevolking.

5G is reeds beschikbaar in 70 markten. Nog eens 63 markten zullen binnenkort volgen. Zeker 30 oude (3G) netwerken zijn al afgedankt. In Noord Amerika en West Europa is de 5G dekking al 90 procent. Telecombedrijven investeren tot 2025 zeker 600 miljard dollar in 5G.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond