Deel dit artikel
-

Napster inmiddels een week op non-actief

Napster heeft inmiddels al een week te kampen gehad met technische problemen. Op 2 juli stopte de site met de uitwisseling van muziekbestanden om problemen met de database te verhelpen, maar gisteravond bleken de problemen nog niet verholpen. In discussieforums op internet wordt de grafrede over de voorheen zo populaire muzieksite al uitgesproken.

Op 2 juli maakte Napster bekend dat het tijdelijk zijn activiteiten zou staken om problemen met de database te verhelpen. De muzieksite ondervindt problemen met het identificeren van de tracks die niet gedownload mogen worden. Het is niet de techniek zelf, maar de database waaraan deze gekoppeld wordt waar problemen zich voordoen, aldus Napster in een verklaring .

Eerder bepaalde de rechter dat platenmaatschappijen een lijst met titels moesten overhandigen aan Napster, die op zijn beurt deze titels moest blokkeren binnen zijn uitwisseldienst. Napster heeft nu een lijst van achthonderdduizend titels die niet meer via de site uitgewisseld mogen worden. Om daarvoor te zorgen lanceerde Napster op 29 juni een nieuwe versie van zijn software, waarmee het niet meer mogelijk zou zijn om deze titels via Napster uit te wisselen. Gebruikers dienden de nieuwe versie te downloaden, de 'oude' Napster werd buiten werking gesteld.

In de persverklaring stelde Napster ook dat het hard werkt om de betaalde dienst actief te krijgen, waarvoor het eerder al plannen bekend heeft gemaakt. De oorspronkelijke planning om daar al voor de zomer mee te beginnen, zoals Bertelsmann ceo Thomas Middelhoff voorspelde, wordt in elk geval niet gehaald. Napster spreekt nu van "deze zomer".

Reuters citeert reacties van uit een discussiegroep over peer-to-peer (uitwisselen van muziek of videobestanden tussen een groep internetters). "Napster was zes maanden geleden al dood. Ze hebben deze week nog een handje zand op het graf gestrooid", aldus een reactie. "(?)de fontein is opgedroogd", aldus een andere voormalige gebruiker.

Eind juni rapporteerde onderzoeksbureau Webnoize dat er nog gemiddeld 1,5 muziekbestand per gebruiker via Napster werd uitgewisseld, aldus Reuters. In februari was dit nog 220 aldus Webnoize.

Deel dit bericht

2 Reacties

Alex Leenst

Wat napster nu nog probeert lijkt me allemaal zinloos. Ze zijn populair geworden omdat je er natuurlijk niets voor hoefde te betalen. Nu dit eindelijk niet meer kan is het ook afgelopen met dit soort sites. Ik vermoed dat er een paar sites overblijven, op hetzelfde principe maar dat met betaling. Ongetwijfeld van de grote muziek uitgevers. Het zou me niet verbazen als Napster over een half jaar eigendom is van Sony.

Henk Last

jammer van Napster. Morpheus http://download.cnet.com/downloads/0-1896420-108-76172.html?bt.48575.185 werkt tien keer beter

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond