Deel dit artikel
-

Nautiek.nl mag niet met boekenprijzen stunten

Nautiek.nl, een site waar boeken worden verkocht voor scheepvaart- en watersportliefhebbers, houdt zich niet aan de in Nederland gebruikelijke vaste boekenprijzen. Dat stelt uitgeverij De Alk uit Alkmaar, die een klacht over de site heeft ingediend bij de branchevereniging.

Nautiek.nl verkoopt boeken van een aantal uitgevers met tien procent korting. Volgens een woordvoerder van uitgeverij De Alk overtreedt Nautiek daarmee het reglement handelsverkeer voor boeken. In Nederland bepalen uitgevers de minimumverkoopprijs. Winkels en webshops hebben zich aan deze prijsafspraken te houden. Nautiek doet dit met opzet niet en stelt zich volgens De Alk onwrikbaar op. "We hebben contact gehad met Nautiek, maar de reactie was: jullie kunnen me wat, ik ga door met mijn eigen prijzen." De Alk heeft het probleem neergelegd bij de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB), die Nautiek.nl per brief heeft gevraagd de prijsactie stop te zetten.

Directeur Greefkes van Nautiek.nl zegt in een reactie de vaste prijs voor boeken belachelijk te vinden. "Kijk naar een bedrijf als Proxis. Die omzeilen het reglement via een buitenlandse constructie. Ze komen er mee weg door een Belgisch postbusnummer als adres op te geven en de extensie .com te hanteren. Vervolgens bieden zij boeken met korting aan op de Nederlandse markt."

Greefkes lijkt een eenzame strijd tegen de boekenbranche aan te gaan. Eerdere pogingen van webshops strandden in de rechtszaal. Het bekendste voorbeeld is dat van Free Record Shop, die boeken tegen lage prijzen aanbood op zijn website, maar door de rechter werd gemaand hiermee te stoppen. Volgens Anne Zeegers van branchevereniging KVB zal in het ergste geval ook Nautiek voor de rechter worden gedaagd. "We hebben in Nederland nu eenmaal regels voor de verkoopprijzen van boeken. Tot nu toe heeft de rechter een overtreding steeds beschouwd als een onrechtmatige daad." Het geval van Proxis vindt zij een ander verhaal. "In het geval van buitenlandse constructies is een speciale voorwaarde gesteld. De boeken van Proxis bijvoorbeeld moeten eerst in het Belgische handelsverkeer zijn geweest, alvorens zij op de Nederlandse markt mogen worden aangeboden."

De boekenprijzen liggen in Nederland tot 2005 vast. In 1997 heeft de Nederlandse overheid de boekenbranche een ontheffing verleend op Europese regels die de boekenmarkt in andere landen veel meer vrijheden bieden. Greefkes zegt dat de ontheffing in strijd is met de Europese mededingingswet. "Ik heb juristen gesproken die zeggen dat ik een goede kans maak om de boekenmarkt open te breken."

Deel dit bericht

5 Reacties

oscar

ik dacht dat prijsafspraken niet mochten in Europa i.v.m. kartelvorming.

MVL

Prijsafspraken mogen in het algemeen niet als middel om concurrentie tegen te gaan, dus als het leidt tot kartelvorming. Voor de vaste boekenprijzen is echter een heel andere reden. In het algemeen worden heel veel boeken belangrijk genoeg gevonden om uit te geven, als verrijking van ons cultuurgoed bijvoorbeeld. Dat zijn meestal de boeken die uit hun eigen oplage niet gefinancieerd kunnen worden. Om toch zonder verlies dit soort boeken uit te kunnen geven wordt de prijs van goed verkopende boeken via afspraken hoog gehouden. Een vorm van horizontale subsidiering dus. Als we alleen de rendabele boeken zouden uitgeven zou het aanbod bedroefend eenzijdig en cultureel armoedig worden. De Nederlandse Boeken Club en de ECI omzeilen de maximale boekenprijs door als vereniging met leden op te treden. Het assortiment is naar mijn mening dan ook cultureel niet interessant.

Jozef

Het klinkt heel aannemelijk MVL, maar ik denk dat er toch iemand lachend aan zijn sigaartje trekt.

MVL

Ja Jozef, ik ga hier die vaste boekenprijs ook niet verdedigen, ik denk dat bepaalde media tegenwoordig zo toegankelijk en betaalbaar zijn, dat ze een goed alternatief zijn voor die dure boeken waarvoor papier moet worden gemaakt, de boel moet worden ingebonden, opgeslagen , gedistribueerd, etc. Bovendien heb ik nooit begrepen dat de boekenbranche wel zichzelf mag subsidieren, maar dat bijvoorbeeld opera afhankelijk is van overheidssubsidies. Ook daar zal je echter mensen aan dikke sigaren zien trekken, of dikke mensen aan sigaren.

Pierre

Lieve Mensen, Wat is nu eigenlijk mis met het genieten van sigaren icm opera`s en boeken of visa versa?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond