Deel dit artikel
-

Nederlander laconiek over online privacy

De bezorgdheid over wat er precies gebeurt met rondslingerende persoonsgegevens is niet heel groot onder de Nederlanders. Dit ondanks het gebruik van locatie-informatie door telecomaanbieders, het koppelen van bestanden door overheidsinstanties of bijvoorbeeld sociale netwerksites.

Mensen accepteren de steeds ruimere gegevensverwerking omdat zij het gevoel hebben dat het onvermijdelijk is en steken daarom de kop in het zand. Hun acceptatie is niet gebaseerd op vertrouwen in een zorgvuldig gebruik van hun gegevens. Dat blijkt uit een onderzoek van College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). (PDF)

"Burgers willen weten wíe, wáárom, wélke gegevens over hen bewaart en zo controle houden over de verwerking van hun persoonsgegevens. Dit vergt van publieke en private instellingen dat zij mensen helderheid geven over de aard van de persoonsgegevens die zij verwerken en het doel waarmee zij dit doen. Alleen dan kunnen burgers hun rechten op dit gebied uitoefenen". Dit zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP en vice-voorzitter van de werkgroep van 27 Europese privacytoezichthouders. "Overheid en bedrijfsleven profiteren zelf ook van grotere transparantie omdat het kan zorgen voor een groeiend vertrouwen bij burgers in instellingen en in grootschalige gegevensverwerkingen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard", aldus Kohnstamm.

Advertentiediensten, zoekmachines, maar ook overheidsdiensten, maken steeds meer gebruik van privégegevens die de consument zelf afstaat. De ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld GPS-toepassingen, RFID-technologie en datamining maken dat men zich steeds meer bewust is van privacy nu overal digitale sporen worden achterlaten. Met RFID-technologie is het bijvoorbeeld mogelijk een op de consument toegesneden reclameboodschap, op basis van monitoring van koopgedrag in de supermarkt, toe te sturen.

De respondenten uit het onderzoek ondervinden in de praktijk vaak weinig inbreuk op hun privacy. Er zijn dus weinig zorgen, al lijkt het bewustzijn bij de burger wel te groeien. Persoonsgegevens worden nog makkelijk uitgegeven. Al komt uit het onderzoek naar voren dat men hierbij controle en transparantie bij het gebruik en verwerken van deze gegevens belangrijke factoren vinden. Als vooraf om toestemming voor gegevensverwerking wordt gevraagd en informatie over het doel wordt verstrekt, gaan burgers eerder akkoord.

Als het gaat om een zorgvuldige verwerking van gegevens, hebben burgers overigens meer vertrouwen in de overheid dan in het bedrijfsleven.

Deel dit bericht

2 Reacties

Karlandre

Helemaal mee eens. Je moest eens weten wat men allemaal op het internet achter laat.

mr de Groot

Ik was tot voor kort een voorstander van het CBP. Tot ik dit weekend op internet een stuk onder ogen kreeg over de handel illegale handel in persoonsgegevens. een van mijn clienten is naar nu blijkt gedupeerd door Goderie van Groen bv. De rol van het CBP maar ook van het Openbaar Ministerie is in deze zeer dubieus. Meer info> http://www.michelkraay.nl/goderie-buiten-schot.php Privacy is slecht een illusie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond