Deel dit artikel
-

Nederlands bedrijf ontwikkelt open videospeler

Internetbedrijf Noterik ontwikkelt een nieuwe generatie videospelers. Het is straks eenvoudig om zelf een player te bouwen.

"We kunnen wachten tot er over een paar jaar een standaard videoplayer is met interactieve toepassingen," zegt Daniël Ockeloen van Noterik. "Maar wij kiezen ervoor om, voor het zover is zélf nieuwe toepassingen te ontwikkelen."

Ockeloen vult aan: "Wij willen nu al verschillende vormen proberen en er zelf ervaring mee opdoen." In het begin van een ontwikkeling, legt hij uit, is het noodzakelijk om veel zelf te doen. "Net als bij het web zelf." Noterik, dat al bijna tien jaar actief is op het gebied van online video, zoekt bij de ontwikkeling samenwerking met andere partijen. Daarnaast onderzoekt Noterik onder welke licentievorm de basisspeler beschikbaar komt.

De speler die Ockeloen voor ogen heeft is een soort bouwdoos. "Eigenlijk kan iedereen die gebruik maakt van het ‘systeem' zelf eenvoudig een speler maken, variërend van heel eenvoudig tot spelers met veel interactieve mogelijkheden." De onderliggende technologie is, net als bij YouTube, Flash. "Voordeel daarvan is dat gebruikers niets hoeven te installeren."

De open flash video player die Noterik ontwikkelt opent deuren naar allerlei nieuwe vormen van interactiviteit. Ockeloen: "Het mooie aan deze nieuwe technieken is dat we kunnen uitzoeken hoe mensen omgaan met verschillende mogelijkheden van interactiviteit."

"De kern is dat video niet meer dood hoeft te zijn zoals vroeger." We gaan van passieve video naar actieve video, schetst Ockeloen. Mensen kunnen interactieve en multimediale elementen toevoegen, als ze dat willen. Voor eigen gebruik, maar ook om ‘te delen met anderen.'

Op de bank of achter de computer
"Of je zit op de bank en kijkt naar wat iemand anders voor je gemaakt heeft. Of je zit achter de computer. En daar verwacht de nieuwe generatie dat ze ándere dingen met de video kan doen." De woonkamer blijft, in zijn woorden, dus vooral het domein voor ‘passieve televisie', terwijl video op de computer meer ‘actief wordt benaderd'. "Denk aan games of zelfs de extra's op een DVD".

De jeugd denkt volgens Ockeloen niet meer echt lineair, en heeft er geen problemen mee om een video stil te zetten en meer de diepte in te gaan, door bijvoorbeeld op een element in een video te klikken waarna aanvullende informatie verschijnt. Na zo'n ‘dieptemoment' is het voor de jongere generatie geen probleem weer terug te gaan naar de oorspronkelijke verhaallijn.

"Video hoeft niet meer een item met een vaste tijdsduur te zijn. Het kan een bak met informatie zijn die je op verschillende manieren tot je kan nemen."

Deel dit bericht

7 Reacties

EGH

Het zou geweldig zijn als de player ook SVG bestanden zou kunnen verwerken tot!

JPB

Het zou ook mooi zijn als Noterik dit eens op de markt bracht en niet alleen maar aankondigingen maakt. Anderhalf jaar geleden kwamen ze ook met veel bombarie op de markt met het product Clickvideo. Deze zou in februari 2006 op de markt komen. Thans 1,5 jaar verder zijn ze nog niet eens toe aan de Beta van dit product of hebben een Demo hiervan.

Siem Vaessen

@JBP,  inderdaad productlaunches kunnen soms heel lang worden uitgesteld, indien de technologie niet volledig productiewaardig wordt bevonden en we onze klanten niet willen opzadelen met een halfproduct. Dit artikel ademt geen bombarie, echter een nieuwe invalshoek en een duidelijke lijn aangaande samenwerking. Als je een beetje mans of vrouws zou zijn, dan zou je hierop posten onder je echte naam en niet een beetje modder lopen gooien onder de naam JPB. Je bent overigens van harte welkom om bij Noterik langs te komen om ons FlashCanvas te komen bekijken onder het genot van een koffie en een stukje appeltaart 😉

Daniel

Siem, laat je toch niet dollen

Siem Vaessen

ik laat me ook niet dolleh joh, ik ben gewoon geen voorstander van anonieme moddergooiers en overigens: ik nodig anoniempje zelfs uit voor koffie en taart :-0

JPB

Gooi eerst clickvideo maar eens op de markt na al die 35 loze beloftes die jullie hebben gedaan de afgelopen 1,5 jaar. Dan komen die koffie en taart vanzelf wel! PS: JPB zijn de initialen van mijn echte naam Joost Pieter Bolhoven.

Siem Vaessen

ClickVideo komt dus op een andere manier op de markt. FYI: dit artikel ging niet over ClickVideo, maar over iets anders… Anyway, als deze player klaar is ben je van harte welkom om champagne te komen drinken, dan zijn we nl. de koffie en koek fase weer voorbij. Wie is JPB eigenlijk? Ik kan je naam nergen terugvinden…. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond