Deel dit artikel
-

‘Nederlands bewustzijn online veiligheid verbetert, maar nog niet voldoende’

De aandacht en actiebereidheid bij Nederlandse bedrijven en consumenten voor digitale veiligheid neemt opnieuw iets toe. Dat blijkt uit Alert Online 2023, het jaarlijkse onderzoek naar cyberbewustzijn in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Volgens minister Micky Adriaansens (EZK) kunnen we echter niet achterover leunen. Meer alertheid en gerichte maatregelen vanuit ondernemers en consumenten met steun van de overheid, zijn noodzakelijk voor veilig digitaal zaken doen.

Net als in 2022 vindt driekwart van de Nederlanders hun eigen kennis over online risico’s als phishing, hacken en malware redelijk tot goed. Maar nog altijd meer dan twee derde van de Nederlandse consumenten en 59 proceny van de bedrijfsmedewerkers doet geen melding of aangifte van cyberaanvallen of -criminaliteit. En één op de vijf kleine mkb’ers (was 25% in 2022) onderneemt nog altijd in het geheel geen acties om digitaal veilig te zijn.

Phishing blijft nog altijd de meest voorkomende vorm van cybercrime waarmee Nederlanders te maken krijgen. Bijna alle vormen van cybercrime zijn voor een meerderheid van de mensen bekend. Alleen social engineering blijft vaak nog achter qua bekendheid. Dit zijn in feite digitale babbeltrucs gericht op het verkrijgen van vertrouwelijke of geheime informatie. Bijvoorbeeld een crimineel die zich heimelijk voordoet als helpdeskmedewerker en de nieuwsgierigheid van een slachtoffer te wekt.

Bij de onderzochte bedrijven geven ICT-verantwoordelijken aan zich vooral zich zorgen maken om het gevaar van een datalek (24 procent maakt zich hierover grote tot zeer grote zorgen). ICT-verantwoordelijken maken zich bovendien meer zorgen over online veiligheid dan voorheen, maar hebben daarbij ook vaker het gevoel dat dit melden/aangifte doen weinig zin heeft (25%). Inmiddels blokkeert een derde van de grote bedrijven bij medewerkers de toegang tot bepaalde sociale media om de digitale veiligheid te vergroten.

Het volledige onderzoek Alert Online 2023 onder bijna 1.100 Nederlanders en meer dan 1.000 ICT-medewerkers en verantwoordelijken in het bedrijfsleven, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van het ministerie van EZK, is hier te lezen. Alert Online is een partnernetwerk dat zich tijdens de Europese cybersecuritymaand in oktober richt op de digitale weerbaarheid en -veiligheid van bedrijven, overheden en consumenten in Nederland. In Nederland worden door al deze partners diverse activiteiten georganiseerd op het gebied van bijvoorbeeld bewustwording.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond