Deel dit artikel
-

‘Nederlands MKB voor het eerst digitaler dan Europese gemiddelde’

Het Nederlandse MKB maakt steeds meer gebruik van online verkoop en verdient daar meer aan – dit jaar voor het eerst meer dan hun gemiddelde Europese collega’s. Dat blijkt uit de jaarlijkse, toonaangevende Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU.

Deze index rangschikt de kwaliteit van de digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen door en online vaardigheden van de inwoners, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal actief is en de online dienstverlening door de overheid zelf.

Het Nederlandse bedrijfsleven maakte al relatief veel gebruik van sociale media en van elektronische tags voor onder andere voorraadbeheer, toegang en mobiel betalen. Nu liggen binnen het MKB ook zowel online verkoop als de daaruit behaalde omzet voor het eerst boven het EU-gemiddelde.

Inmiddels biedt 21 procent van de meer dan 1 miljoen MKB-ondernemingen op het internet producten en diensten aan, goed voor 12 procent van de omzet. Ook verkoopt 13 procent van het mkb hun producten via het internet aan klanten in het buitenland.

Op de totale ranglijst staat Nederland op de vierde plaats, onder Finland, Zweden en Denemarken. Vorig jaar noteerde Nederland nog de derde plaats en was Denemarken vierde.

De daling komt voornamelijk doordat Nederland de verdeling van frequenties waarop 5G kan worden ingezet niet eerder heeft uitgevoerd.

Bijna 100 procent van de Nederlandse huishoudens heeft volgens het onderzoek toegang tot vast internet. Snel vast breedbandinternet (meer dan 100 Megabit per seconde) is inmiddels al voor 98 procent van de Nederlandse huishoudens beschikbaar. Nederland is op dat vlak koploper in Europa.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Eduard

“Snel vast breedbandinternet (meer dan 100 Megabit per seconde) is inmiddels al voor 98 procent van de Nederlandse huishoudens beschikbaar.”

Dat klopt niet. Zie onderzoek, figure 23: “Households with a fixed broadband subscription of at least 100 Mbps (% of households), 2019”

Nederland heeft (ongeveer) 39%.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond