Deel dit artikel
-

Nederlandse identiteitskaart uitgebreid met inlogcode

Sinds maandag kunnen Nederlanders de vernieuwde Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Deze bevat een chip met een inlogfunctie. Ze kunnen daarmee inloggen op sites van de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds via DigiD.

Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens, zegt de overheid. Inloggen via NFC kan al sinds 2018 met rijbewijzen.

Gebruikers ontvangen na het ophalen van de nieuwe identiteitskaart binnen enkele werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Met deze pincode kan men de inlogfunctie van de identiteitskaart activeren.

Inloggen kan op twee manieren. Met de DigiD app op de telefoon of tablet met NFC-lezer of met de DigiD app op de computer, die gekoppeld is aan een NFC-kaartlezer. Tijdens het inloggen scant de DigiD app de gegevens van de chip op de identiteitskaart.

Voor het inloggen is naast een nieuwe ID-kaart en de DigiD-app een Android-smartphone met Android 6.0 of hoger vereist, of een iPhone 7 of hoger met iOS 13.2.

De huidige ID kaarten blijven gewoon geldig. Wanneer de identiteitskaart verlengd moet worden ontvangen gebruikers het nieuwe model.

De chip komt vanwege de hogere kosten niet in het paspoort. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) ontwikkelt al wel een digitaal identiteitsbewijs genaamd vID. Dit is de digitale variant van het vertrouwde paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op de smartphone.

vID is een nieuwe digitale vorm van een reis- of identiteitsdocument in de vorm van een app op de mobiele telefoon. Met de vID zorgt de overheid voor een nieuwe vorm van identiteitsverificatie, waarmee gebruikers gegevens op een gemakkelijke en veilige manier kunnen delen met publieke en private dienstverleners.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond