Deel dit artikel
-

Nederlandse labels met eigen online distributie

Kleine Nederlandse muzieklabels gaan samen de online distributie van audio en video naar downloadwinkels als iTunes en MusicStream regelen. Tunebase, dat volgende maand wordt gepresenteerd, wil het voor onafhankelijke platenmaatschappijen makkelijker maken hun muziek via alle mogelijke downloadsites te verkopen.

Downloadwinkels kunnen later dit jaar met behulp van Tunebase de aangeboden muziek en video´s van kleine Nederlandse labels in één keer toevoegen aan hun catalogus. "Het is nu voor onafhankelijke platenmaatschappijen heel moeilijk om bij de grote internationale downloadsites als Apple's iTunes Music Store er tussen te komen. Het is veel gedoe met contracten en de grote sites zijn ook niet snel geïnteresseerd in kleine Nederlandse labels", zegt Jasper van Bochove van Challenge Records, een van de initiatiefnemers van Tunebase.

Naast Challenge Record zijn ook de platenlabels Music & Words en Essential Dance Music de oprichters van Tunebase. Zij hopen de komende maanden zo veel mogelijke andere independents mee te krijgen. Ook individuele rechtenhebbenden kunnen toegang tot Tunebase krijgen.

Tunebase biedt de mogelijkheid muziek om te zetten naar de gewenste bestandsformaten en zorgt voor de levering van digitale content naar downloadwinkels als iTunes en distributeurs als Digital Media Power, Nokia/OD2, IODA en Aim4Music. Ook kan Tunebase labels helpen bij de marketing en promotie, via bijvoorbeeld e-mailnieuwsbrieven, persberichten en levering van bestanden aan radiostations. Mogelijk wordt het in de toekomst met Tunebase ook mogelijk dat sites of weblogs zelf muziek kunnen gaan verkopen. Van Bochove: "Dat moet op zich kunnen, maar zit niet in de eerste fase van Tunebase."

De eerste testen met het plaform starten volgende maand. Van Bochove verwacht dat Tunebase dit najaar van start kan. De Nederlandse branchevereniging van de entertainmentindustrie (NVPI) en het Ministerie van Economische Zaken steunen het initiatief dat geen winstoogmerk heeft. Het platform wordt gebouwd door het bedrijf Byton. Op 4 juli wordt Tunebase gepresenteerd aan de Nederlandse platenlabels.

Van Bochove erkent dat in Nederland de verkoop van muziekdownloads nog niet erg storm loopt. "Maar dat komt mede doordat de sites nog bezig waren met het vergroten van hun aanbod. Doordat de grote downloadpartijen zo ontoegankelijk zijn lopen ze veel muziek van kleine labels mis." Hij denkt dat Tunebase kan bijdragen aan het omgaan van de zogeheten long tail-theorie bij online verkoop: veel kleintjes, maken samen een grote omzet. "De downloadsites zijn pas net klaar met het toevoegen van het oude materiaal van alle grote maatschappijen. De komende tijd komen de kleinere, onafhankelijke labels aan de beurt. Wij bieden ze straks voor Nederlandse labels een makkelijke oplossing."

Deel dit bericht

2 Reacties

John Muijen

Waarom niet gewoon via http://www.tunecore.com?

Hans Mosselman

Of http://www.zebralution.com/ of een van de tientallen andere aanbieders. zelf de NORMA heeft iets bedacht. http://www.stichtingnorma.nl/13/index.php?176 Kan nooit kwaad een beetje concurrentie. Maar subsidie lijkt toch een beetje overdreven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond