Deel dit artikel
-

Nederlandse software-industrie groeit stevig door

De Nederlandse software-industrie maakte tijdens de economische crisis een forse groei door. De afgelopen vier jaar is de netto omzet met vier procent toegenomen tot 23,5 miljard en een toegevoegde waarde van 16,7 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging Nederland ICT en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De softwaresector doet het beter dan de Nederlandse economie en is ook het best draaiende onderdeel van de ICT-sector. De export van Nederlandse software is vergeleken met vier jaar geleden verdubbeld naar 3,1 miljard euro.

Ook de werkgelegenheid groeide met 3 procent. In de softwaresector werken nu ruim 164.000 mensen. Het aantal bedrijven in Nederland dat software makt is de afgelopen vier jaar met 27 procent gegroeid. Dat zijn er nu 44.000.

In de softwaresector houden zich meer mensen bezig met onderzoek en ontwikkeling dan met verkoop of marketing. Voortdurende vernieuwing en innovatie blijken de stimulans achter het succes van de softwaresector,

Sinds 2010 is er een verschuiving gaande naar het aanbieden van eindproducten en diensten die zijn gebaseerd op een SaaS- of cloudconstructie. Grotere softwarebedrijven blijven daar nog bij achter vanwege de grote technische en financiële gevolgen van de omschakeling van standaard software onder licentie naar een pay per use model. Jonge en startende softwarebedrijven bieden steeds vaker uitsluitend op SaaS en cloud gebaseerde producten aan.

De softwaresector is groter dan de statistieken van het CBS aangeven. In de praktijk vindt bijna een kwart van de softwareontwikkeling in Nederland plaats bij bedrijven die door het CBS ook tot de softwaresector zouden moeten worden gerekend.

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Goed nieuws als software-ontwikkelaar 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond