Deel dit artikel
-

Nederlandse starter maakt buitenlands internetten gratis

Het bedrijf Crowdroaming uit Leiden moet per definitie een internationaal succes worden wil het op termijn overleven. Gebruikers moeten de app installeren om in het buitenland, via de mobiel van anderen, gratis te kunnen internetten.

Nu de EU de tarieven voor mobiel internet doet verlagen, wordt internettten in het buitenland al goedkoper. Maar 45 cent per megabyte is nog te veel om dagen of weken lang ongestoord te mailens, surfen, chatten en Facebooken. Crowdroaming werkte een concept uit dat de buitenlandse datakosten naar nul terugbrengt.

Gebruikers die de app installeren, geven daarmee aan dat ze een deel van hun databundel met anderen willen delen. De app verandert de telefoon dus in een WiFi-zendertje. De gebruiker geeft zelf aan hoeveel data hij maandelijks wil delen met anderen. Zodra een buitenlandse bezoeker in de buurt van deze persoon is, schakelt diens app over op de anoniem aangeboden verbinding.

Het verschil met tethering is dat Crowdroaming niet onbeperkt gebruikt maakt van degene die de mobiele verbinding aanbiedt.

Een andere optie voor buitenlandbezoekers is bij een lokale mobiele aanbieder een prepaid SIM-kaart met databundel te kopen. Het blijkt overigens niet altijd even eenvoudig om vanuit Nederland via het web een buitenlandse SIM-kaart te kopen.

Bedrijven als Fon, Ziggo en UPC hebben vergelijkbare concepten op de markt, maar laten hun gebruikers geen 3G-verbindingen delen maar WiFi-toegang tot de kabelmodems met andere klanten van die respectievelijke bedrijven. Ziggo en UPC willen overigens hun WiFi-netwerken over en weer toegankelijk maken.

Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het jaar oude Nederlandse concept is dat er genoeg mensen zijn die de Androidapp op hun telefoon hebben geïnstalleerd.

Foto: Nicolas Nova (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Phillip Actor

zo een buitenlandse sim is wel heel erg 2009 en een onnodig advies aangezien je hier voor vertrek alles kunt regelen via clubs als keepgo of Droam. En wat crowdroaming betreft, FON is ook geen daverend succes (au contraire) terwijl niemand op zijn wifi router maar een beperkte bundel heeft. Ik hoop dat hun burn heel laag is, want dit gaat heel lang duren 🙂

Michiel Dijkstra

Dit is dus eigenlijk een uitbreiding van de persoonlijke hotspot-functie bij een iPhone? (Ik weet niet of dat ook kan bij Android) Alleen dan hoef je nu geen toestemming te geven en kan je instellen hoeveel MB je wilt delen. Eerlijk gezegd denk ik dat de meesten de functies prefereren van de Persoonlijke hotspot.

Nico Dammers

Ze moeten wel opschieten. De europese commissie is druk erop in aan het zetten dat er een europese telecommarkt komt waarbij de belachelijke roaming tarieven niet meer bestaan. Aangezien dit het enige dossier is waar de europese commissie zichtbaar resultaat geboekt heeft en de europese verkiezingen volgend jaar zijn zou het me niet verbazen als we snel 1 europees tarief voor mobiel bellen en mobiel data gaan krijgen. Dan is er nog maar weinig business over voor dit symphatieke concept…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond