Deel dit artikel
-

Netflix stapt over op HTML5-streaming

De Amerikaanse online streaming videotheek Netflix maakt de overstap van Microsoft Silverlight naar HTML5 als standaard platform om zijn premium video’s te streamen.

Dat kondigt Netflix aan met een bericht op het bedrijfsblog. De overstap van Silverlight naar HTML5 vindt in de loop van de komende jaren plaats, aangezien de basistechnologie nog niet gereed is. Althans, de W3C-standaarden zijn nog niet uitgekristalliseerd.

Twee techneuten leggen op het blog uit waarom nu besloten wordt over te schakelen naar een ander streamingplatform. En wat hen momenteel nog hindert bij die overstap.

Er zijn twee redenen om Silverlight te verlaten. Allereerst omdat Microsoft de ondersteuning ervan stopt per 2021. Dat is nog ver weg, maar een tweede ontwikkeling dwingt Netflix ertoe om nu al werk te maken van de vernieuwing. Niet iedere browser kan namelijk overweg met plug-ins (Safari op iOS, Internet Explorer in Metro Mode op Windows 8) en niet iedere gebruiker wil plug-ins moeten installeren. Als Netflix niet overschakelt, laat het een aanzienlijke potentiële gebruikersgroep in de kou staan.

De eerste technische proeven met het nieuwe platform draaien reeds publiekelijk op Google Chromebooks en de proeven op Windows en OSX zijn aanstaande.

Foto: taro the shiba inu (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Don van Riet

Op zich is Silverlight een beruchte qua onzuivere installatieroutines (check met CCleaner maar eens na een update) en weigerende werking. MS zou er alsnog eerder een streep onder moeten zetten, zoals dat ook ooit de bedoeling was. Sinds RTL X met DRM achter Silverlight werkt is op 3 van onze 5 PC’s het video-materiaal niet meer te bekijken. Flash en zelfs WMF-plugins doen het dan nog beter…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond