Deel dit artikel
-

Netto mediabestedingen stijgen 22% tot 5,3 miljard

De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2021 met 22 procent gestegen tot 5,34 miljard euro. Waar COVID-19 in 2020 nog een negatieve impact had op de reclame-uitgaven door bedrijven, was 2021 een jaar van herstel. Digitale uitgaven waren de grootste drijver achter de groei.

Door het herstel van de economie vorig jaar investeerden adverteerders ook meer in reclame. Om de aandacht van consumenten te vangen, gaven ze 950 miljoen meer uit dan in 2020. Dat was op zich niet het sterkste jaar, maar ook in vergelijking met pre-corona jaar 2019 gingen de mediabestedingen met veertien procent omhoog.

Marktonderzoeker Nielsen publiceerde vanochtend zijn inzichten over de netto reclame-uitgaven in 2021 in Nederland.

Behalve het coronaherstel, dat een eenmalig piek veroorzaakte, zijn ook de uitgaven aan internetreclame gestegen. Aangezien steeds meer bedrijven hun handel naar digitale kanalen verschuiven, is de internetgroei geen toevalligheid. De digitale mediabestedingen stegen in 2021 met 34% ten opzichte van 2020. Dit leverde de markt in één klap 750 miljoen euro extra op. Dat verklaart dan ook ruim driekwart van de marktgroei.

Online was in 2020 voor het eerst goed voor iets meer dan de helft van de totale netto mediabestedingen, maar in 2021 groeide het aandeel tot een dikke 56 procent. Op ruime afstand volgt televisie met een aandeel van zeventien procent dat door de jaren heen redelijk stabiel is of slecht licht afneemt.

Naast internet droeg ook televisie met een stijging van twintig procent fors bij aan de opleving van de netto mediabestedingen. De groei bij radio was zelfs nog hoger, maar het aandeel van dit mediumtype binnen de totale mediabestedingen ligt een stuk lager.

*) Photo by Tânia Mousinho on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond