Deel dit artikel
-

Nettowinst Philips verdubbelt

Elektronicabedrijf Philips zag de nettowinst afgelopen jaar verdubbelen tot 1,4 miljard euro. Dat resultaat komt mede tot stand door de verkoop van participaties. Afgelopen 2 jaar investeerde Philips 10 miljard euro in acquisities.

Het aandeel Philips steeg vanochtend na opening van de beurs tot 1,9 procent op publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal 2007. De nettowinst steeg van 680 miljoen eind 2006 naar 1,4 miljard eind 2007.

De divisie Consumentenelektronica zag zijn omzet met 7 procent groeien tot 3,5 miljard euro. De tweede grote pijler onder de omzet is de verkoop van medische systemen, die voor 2 miljard bijdraagt aan de omzet.

De winstverdubbeling is voor 1,1 miljard euro toe te schrijven aan de verkoop van Philips’ belangen in beeldschermenbedrijf LG.Philips en chipmaker TSMC. In december jongstleden stootte het bedrijf nog zijn set top boxen-maker af. Philips investeerde afgelopen 2 jaar 10 miljard euro, voornamelijk in de divisies Lighting en Medical Systems.

De plannen om de winstmarges te verhogen, organisatiestructuur te vereenvoudigen en marktgerichter te werken, blijven ongewijzigd gehandhaafd. Deze plannen zijn het doel van project Vision 2010, dat Philips in september 2007 presenteerde.

In Duitsland draait Philips, via een herzien beleid rondom webwinkels, de duimschroeven aan bij webwinkels en prijsvergelijkingssites.

De elektroncafabrikant wil internationale parallelimporten terugdringen, om prijsconcurrerend te blijven op lokale markten, en stelt scherpe eisen aan de afbeeldingen die websites vertonen van Philips-artikelen.

Eduard de Wilde, Emerce-partnerblogger en kenner op het gebied van kanaalconflicten, analyseert: "Ik verwacht niet dat Philips dit op middellange termijn kan volhouden. In een wereld die plat is gaan informatie en productstromen via de weg van de minste weerstand. Daar is niets aan te veranderen. Ik zie het dan ook als een soort migratiepad. De retailwereld verandert onder druk van de online concurrentie."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond