Deel dit artikel
-

Newconomy: nettoverlies 69,4 miljoen euro

Newconomy leed vorig jaar een nettoverlies van 69,4 miljoen euro. De nieuwe leden van de Raad van Commissarissen worden Hans Wiegel, Marius Jonkhart (president directeur van het NOB en voorheen Twinning-commissaris) en Koos Andriessen (voormalig minister van EZ).

Het nettoverlies was door het bedrijf al eerder bekend gemaakt. Uit de cijfers die het bedrijf vandaag gepubliceerd heeft blijkt dat 16,1 miljoen euro operationeel verlies is geleden en dat er 53,3 miljoen euro is verloren op investeringen. Het eigen vermogen van Newconomy bedraagt per eind 2000 30,3 miljoen euro.

De geconsolideerde omzet van Newconomy (0,9 miljoen euro) werd voor de helft gerealiseerd door Wish en Macropolis. Operationele kosten over 2000 bedroegen 17 miljoen euro. Belangrijkste posten hierbij waren personeelskosten (2,8 miljoen), afschrijvingen (4,2) en uitgaven voor marketing en investor relations (3,4). Ook is er 1,1 miljoen euro gereserveerd voor reorganisaties. Om de operationele kosten terug te dringen heeft Newconomy het personeelsbestand deze maand drastisch teruggebracht, van 22 tot 6 (inclusief directie). Het betreft deels gedwongen ontslagen, volgens Newconomy "in goed overleg", en deels tijdelijke contracten die niet verlengd zijn. Per maand verwacht Newconomy nu 150 duizend euro aan operationele kosten te besteden. Als onderdeel van deze reorganisatie is ook besloten om de activiteiten van Newcademy te staken, de laatste lichting rondt in mei de opleiding af.

Bij een groot deel van de participaties is er een negatieve herwaardering geweest, wat inhoudt dat de waarde die Newconomy toekent aan zo'n bedrijf bijgesteld is. Wish is 'substantieel' afgewaardeerd. Vijf participaties zijn volledig afgewaardeerd, Newconomy maakte niet bekend om welke bedrijven het gaat. In totaal werd de portefeuille van Newconomy-bedrijven vorig jaar 58,6 miljoen euro minder waard.

Met Pieterman, voormalig eigenaar van Wish, is een afspraak gemaakt over het voldoen van de schuld aan hem. Deze afspraak is in hoofdlijnen al eerder bekend gemaakt door Newconomy. Pieterman deelt in de opbrengst van een mogelijke verkoop van Wish, verder worden er 3 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven, die in april en mei naar de beurs worden gebracht, en zal Pieterman een warrant van 1,6 miljoen aandelen krijgen tegen een koers van 0,25 euro boven de slotkoers van 9 april. Gelijktijdig met het bekend worden van deze afspraak met Pieterman meldde Newconomy dat het een nieuwe lening van ABN Amro had gekregen. Het gaat hierbij om een bedrag van 5,2 miljoen euro.

Newconomy krijgt een opvallend 'zware' Raad van Commissarissen, bestaande uit Hans Wiegel, Marius Jonkhart en Koos Andriessen, voormalig minister van Economische Zaken. De huidige Raad van Commissarissen, bestaande uit Pieter van Hoogstraten, Hans Brouwer, Dimmes Doornheim en Arthur van Hoff, zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van 9 mei aftreden.

Nieuwe directieleden zijn Cees van Steijn en Pieter Kuipers.

Deel dit bericht

3 Reacties

Carl Mangold

Op 5 februari maakte Pieter van Hoogstraten bekend dat het nettoverlies waarschijnlijk zo'n 35 miljoen Euro bedraagt, de Hond vindt de cijfers "niet reëel" en stelt dat "het modder gooien" begonnen is. Anderhalve maand later blijk het nettoverlies uiteindelijk zelfs twee maal zo hoog te zijn als Pieter's schatting. Wie is nu degene die niet reëel is geweest en met modder heeft gegooid?

Jan

Nou zeg maar dag tegen new economy, bijna 70 miljoen verlies en nog maar 30 in kas. Waarschijnlijk zal WISH binnenkort verkocht worden., helaas tegen een gering bedrag omdat er al zeer veel overnames geweest zijn het laatste jaar………..

Hans van Baren

Het is Maurice toch maar gelukt om als een Phoenix uit de as te verrijzen ! Het commissariaat wordt bemand door een aantal (zorgvuldig gekozen)zwaargewichten. Ik zie nog geen bijstelling van de visie en strategie op de site van Newconomy. Bovendien lijkt een staf van 6(!) nog werkzame personen een bewust genomen risico. Met 9 voetballers het veld in, en geen reserves, vraagt om uitleg. Het anticiperend vermogen van Maurice en daarmee zijn voorspellende waarde, waren in het verleden al reden tot discussie.De volgende strategische overname ligt voor de hand; Spott.nl. De techniek is een miskleun, maar de kas is goed gevuld. De toon is in iedergeval gezet voor de komende tijd; poetsen, poetsen en nogeens poetsen. Eigenlijk het enige waar wij als Nederlandse bedrijven toch nog steeds het beste in zijn ! Succes !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond